Consultatii online

O analiză publicată în 2018 a estimat că o treime dintre bărbați sunt afectați de disfuncția erectilă. Pentru o parte dintre aceștia, întâlnirea cu această afecțiune este una trecătoare, însă pentru alții devine o problemă de durată.

În acest articol vorbim despre cauzele disfuncției erectile și tratarea ei.

Ce este disfuncția erectilă?

Disfuncția erectilă este incapacitatea de a obține și de a menține o erecție suficient de fermă pentru a permite un contact sexual. În trecut, această afecțiune era cunoscută și sub numele de “impotență”, însă în zilele noastre termenul este folosit mai rar.

E bine să știi că disfuncția erectilă este asociată cu alte probleme sexuale cum ar fi ejacularea precoce, ejacularea întârziată și anorgasmia (sau incapacitatea de a atinge orgasmul după o stimulare amplă).

Dacă vreunul dintre aceste simptome se manifestă mai mult de 3 luni, e cazul să discuți cu un medic urolog.

Disfuncția erectilă poate fi ocazională sau frecventă

Dacă se întâmplă uneori să nu poți obține o erecție, în special în condiții de stres sau ca urmare a unor schimbări de viață ori de nutriție, nu trebuie să îți faci griji. O clinică din Cleveland sugerează că este normal ca bărbaților să le fie dificil să aibă erecție în până la 20% din întâlnirile intime. Dacă însă ai dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții în mai mult de jumătate din contactele sexuale, o vizită la medic poate stabili dacă este vorba despre disfuncția erectilă.

La ce vârste este întâlnită disfuncția erectila?

Posibiltatea de a fi afectat de disfuncția erectilă este mai mare odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul “Massachusetts Male Aging”, realizat în 1994 și încă folosit ca referință în domeniu, a stabilit că aproximativ 52% dintre bărbați se confruntă cu o formă a acestei afecțiuni, a cărei prevalență crește de la 5% la 15% la bărbații cu vârsta între 40 și 70 de ani. Un alt studiu, publicat în “Jurnalul de medicină sexuală”, a stabilit că circa 26% dintre bărbații cu vârsta sub 40 de ani sunt afectați de această problemă.

Cauzele disfuncției erectile

Cauzele se clasifică în cauze emoționale și cauze fizice.

Cauzele de natură fizică includ:

  • boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet;
  • nivel ridicat de colesterol, obezitate, hipotiroidism (activitate extrem de redusă a glandei tiroide);
  • boli ale rinichilor;
  • niveluri scăzute de testosteron și alte dezechilibre hormonale;
  • vârstă înaintată;
  • anumite medicamente, cum ar fi cele care tratează hipertensiunea sanguină sau depresia;
  • consum de droguri și de produse din tutun și excesul de alcool;
  • ciroză, epilepsie, boala Parkinson;
  • scleroză multiplă, deteriorarea zonei pelvine prin leziuni sau intervenții chirurgicale;
  • Boala Peyronie, care duce la dezvoltarea de țesut cicatricial în penis.

Printre cauzele emoționale se numără stresul, anxietatea, depresia și problemele în relația cu partenera.

Cum poate fi tratată această disfuncție?

Tratamentul depinde de factorii care au cauzat-o. Astfel, în unele situații poate fi nevoie să folosești o combinație de tratamente, cum ar fi medicamentele și psihoterapia sau exerciții fizice și medicamente.

  1. Medicamente

Medicul care stabilește diagnosticul îți poate prescrie medicamente care să îți permită să gestionezi simptomele afecțiunii. Este posibil să trebuiască să încerci mai multe medicamente până să îl găsești pe cel potrivit, însă nu trebuie să te descurajezi. Unele medicamente orale stimulează fluxul de sânge către penis pentru a ajuta la tratarea acestei probleme. În cazul în care medicul stabilește că nivelul de testosteron este prea scăzut, poate prescrie un tratament care să restabilească nivelul normal al acestuia.

2. Tehnica P-shot

Disfuncția erectilă poate fi tratată și prin tehnica P-shot, o procedură prin care sunt folosite țesuturile pacientului pentru a ajuta alte țesuturi să se dezvolte sau să se vindece. Celulele stem recoltate de la pacient creează noi canale prin care sângele hrănește corpii cavernoși ai penisului, acesta devenind mai ferm și mai mare în timpul erecției.

3. Psihoterapia

Un terapeut de specialitate te poate ajuta discutând despre factorii de stres sau anxietate care îți afectează viață sexuala și despre existența unor potențiale conflicte la nivel subconștient cu impact asupra contactelor sexuale.

4. Pompe de vid

Aceste dispozitive creează un vid care dirijează fluxul sanguin spre penis, ceea ce duce la obținerea unei erecții.

5. Tratamente chirurgicale – implanturile și chirurgia vasculară.

Implanturile implică inserarea unei proteze în penis. Există implanturi gonflabile care permit utilizarea unei pompe pentru a obține un penis mărit și implanturi maleabile care facilitează ajustarea manuală a poziției penisului.

E bine să știi că implanturile peniene sunt recomandate doar în cazurile severe de disfuncție erectilă, pentru care medicamentele nu au oferit rezultate. Procentele de satisfacție ale pacienților și de complicații apărute în urma acestor intervenții variază, existând și bărbați care cer îndepărtarea acestor implanturi după un timp.

Chirurgia vasculară țintește repararea unor artere blocate. Acest tip de intervenție chirurgicală este rar și de obicei aplicat doar persoanelor cu traumatisme pelvine, care cauzează leziuni vasculare.

Fiecare intervenție chirurgicală are beneficiile și dezavantajele sale. Înainte de a decide sa apelezi la o astfel de procedură, discută cu medicul tău pentru a stabili argumentele pro și contra.

Tratamente alternative pentru disfuncția erectilă

Exercițiile Kegel și exercițiile aerobice pot fi și ele folosite pentru tratarea disfuncției erectile.

Exercițiile Kegel sunt mișcări simple prin care îți poți întări mușchii pelvieni, cu impact pozitiv asupra performanței tale sexuale.

Exercițiile aerobice cum ar fi înotul și alergarea duc la creșterea fluxului sanguin, cu  efect benefic asupra disfuncției erectile.

Există ierburi și suplimente despre care unele studii au concluzionat că sunt utile în tratarea acestei afecțiuni. Printre ele se numără shatavari, ginseng-ul, dar și aminoacizii L-Arginina și L-Carnitina, însă acestea pot fi folosite numai după ce discuți cu medicul curant. Există și metode prin care disfuncția erectilă poate fi prevenită. Astfel, tratarea unor boli ca diabetul și bolile cardiovasculare, renunțarea la fumat, activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă, consumul moderat de alcool, evitarea anumitor medicamente, un program regulat de somn, soluționarea unor stări emoționale negative și adoptarea unui stil de viață echilibrat reprezintă mijloace prin care poți reduce riscul de a fi afectat de această problemă.

Mihai Chertif
Dr. Mihai Chertif

Medic primar chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica

Baia Mare

0 comments on “Cauzele disfuncției erectile și tratarea ei”

Lasa un comentariu