Consultatii online

Impotența este o problemă cu care se confruntă o mare parte din bărbați și care se manifestă mai frecvent după 40 de ani. Impactul acestei afecțiuni asupra bărbaților poate fi extrem de însemnat și în acest articol îți spunem care sunt cauzele și cum poate fi tratată impotența.

Ce este impotența?

Impotența, cunoscută și sub denumirea de “disfuncție erectilă” reprezintă incapacitatea recurentă și persistentă, parțială sau completă, de a obține sau de a menține o erecție suficient de fermă pentru un act sexual satisfăcător, în prezența unor stimuli erotici corespunzători.

Un studiu publicat în octombrie 2022 estimează că 9% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani sunt afectați de impotență, procent care urcă până la 56% la bărbații de peste 65 de ani. Atunci când incapacitatea de a obține și menține o erecție apare ocazional, ea nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Însă când acest eveniment se manifestă frecvent, este indicat să mergi la un medic specialist.

Care sunt cauzele impotenței?

Impotența poate fi cauzată de mai mulți factori, unii de natură fizică, iar alții de natură psihologică.

Cei mai frecvenți factori de natură fizică sunt:

 • afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli de rinichi;
 • consumul excesiv de alcool și de substanțe interzise;
 • boli severe ca epilepsia, ciroza, scleroza multiplă sau Parkinson;
 • tulburări de somn și obezitate;
 • sindromul metabolic – o afecțiune care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale, niveluri ridicate de insulină, grăsime în jurul taliei și colesterol ridicat;
 • intervenții chirurgicale sau leziuni care afectează zona pelviană ori măduva spinării;
 • tratamente pentru cancerul de prostată;
 • hipotiroidism – activitate extrem de redusă a glandei tiroide;
 • nivel scăzut de testosteron;
 • înaintarea în vârstă;
 • anumite medicamente cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele și cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale;
 • leziuni ale penisului;
 • boala Peyronie, care determină apariția de țesut cicatricial în penis;
 • consumul de tutun, care restricționează fluxul de sânge către vene și artere și care în timp provoacă afecțiuni cronice de sănătate care duc la impotență.

Factorii de natură psihologică sunt:

 • diminuarea atracției simțite față de parteneră într-o relație de lungă durată sau într-una în care există dificultăți de comunicare și de înțelegere între parteneri;
 • anxietatea – eșecul de a obține și menține o erecție la un moment dat poate induce teama că acest lucru se va întâmpla și la viitoarele întâlniri intime, ceea ce face ca nivelul de anxietate să crească și să “paralizeze” dorința sexuală și implicit capacitatea de a întreține actul sexual;
 • stresul cauzat de probleme constante la serviciu, de dificultăți grave de natură financiară ori de evenimente familiale tragice;
 • depresia manifestată adeseori prin tristețe și deznădejde permanente care cauzează reducerea dorinței sexuale.

Cum poate fi prevenită impotența?

Ca orice altă afecțiune, impotența poate fi prevenită prin limitarea factorilor specifici de risc cum ar fi renunțarea la fumat și la consumul de alcool ori de diferite droguri.

În plus, există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de apariție a impotenței:

 • gestionarea corectă, sub supravegherea medicului, a diabetului, bolilor de inimă și a afecțiunilor cronice;
 • efectuarea de controale și screening-uri medicale periodice;
 • exerciții fizice regulate;
 • adoptarea unei diete echilibrate;
 • identificarea, înțelegerea și remedierea acelor situații care îți creează anxietate, depresie și o stare de stres continuu.

Tratarea impotenței

Tratarea impotenței se face în funcție de cauza care a declanșat-o. Așadar, primul pas este diagnosticarea corectă a afecțiunii și înțelegerea factorilor declanșatori. În unele situații poate fi suficientă psihoterapia ori medicamentația, în altele însă, mult mai grave, se poate recomanda o proteză peniană.

 1. Psihoterapia

Un psihoterapeut specializat în probleme de natură sexuală te poate ajuta să identifici și să vorbești deschis despre cauzele de natură emoțională care au cauzat impotența. Deși pentru unii bărbați aceste discuții pot fi delicate, ele reprezintă de multe ori cheia stabilirii pașilor care te ajută să tratezi eficient impotența prin redescoperirea aspectului recreativ și hedonist al sexualității.

În alte cazuri, schimbări ale stilului de viață (alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, schimbarea unui job extrem de stresant) pot fi suficiente pentru a elimina impotența.

2. Medicamentele

Medicul care stabilește diagnosticul îți va prescrie medicamentele potrivite în funcție de factorii declanșatori ai impotenței. Astfel, dacă această problemă este cauzată de un nivel redus de testosteron, medicul îți poate recomanda un tratament care să restabilească nivelul normal al acestui hormon, monitorizând evoluția afecțiunii după ce tratamentul este administrat pentru o durată determinată de timp.

Un remediu modern îl reprezintă injectarea anumitor medicamente direct în penis, care ajută mușchii acestuia să se relaxeze și determină creșterea circulației sângelui în corpurile cavernoase ale organului, determinând apariția erecției.

3. Tehnica P-shot

Dacă schimbările stilului de viață, psihoterapia și tratamentele medicamentoase prescrise nu ajută, ți se poate recomanda pentru tratarea impotenței o tehnică nechirurgicală cum este tehnica P-shot.

Aceasta constă în recoltarea din corpul tău a unor celule stem care, după o procesare specializată, sunt injectate în anumite puncte ale penisului pentru a favoriza crearea de noi vase de sânge. Aceste celule stimuleza și apariția unor noi fibre de colagen și elastină care, alături de vasele de sânge, formează canale noi prin care sângele va ajunge la corpii cavernoși ai penisului, ajutându-l să obțină și să mențină o fermitate satisfăcătoare în timpul actului sexual.

4. Proteza peniană

Proteza peniană este o opțiune eficientă pentru pacienții care nu răspund la alt tip de tratament. Această abordare reprezintă însă o soluție permanentă a problemei.

Cele mai des întâlnite implanturi peniene sunt cele cu dispozitive maleabile și cele cu mecanisme gonflabile.

Implantul maleabil constă în general în două tije semirigide care sunt plasate în corpurile cavernoase ale penisului.

Protezele peniene gonflabile implică doi cilindri cu o pompă scrotală, care permite transferul fluidului în camerele cilindrului atunci când se dorește o erecție.

Deși impotența îți poate afecta grav viața de cuplu și încrederea în propria persoană, cu un partener care îți oferă sprijin emoțional poți găsi mai ușor metoda potrivită pentru tratarea acestei afecțiuni. Mai mult decât atât, este important să urmezi tratamentul recomandat de medic și să te supui eventualelor intervenții recomandate doar într-o clinică acreditată, cu medici specializați în procedura care urmează să fie efectuată.

La Cosmedica găsești medici cu experiență care realizează toate intervențiile în condiții de maximă siguranță și confort emoțional pentru ca tu să te poți bucura din nou de o viață intimă împlinită.

Mihai Chertif
Dr. Mihai Chertif

Medic primar chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica

Baia Mare

0 comments on “Cauzele și tratarea impotenței”

Lasa un comentariu