Circumcizia este procedura chirurgicala prin care este eliminat preputul – acel pliu de piele care acopera capatul penisului. Preputul este un dublu strat format din piele si mucoase care protejeaza intr-un fel capul (glandul) penisului de uscaciunea si iritarea care ar putea fi cauzata in contact cu urina sau imbracamintea.
Circumcizia la noul nascut este bineinteles optionala. Unii parinti aleg sa o faca, iar altii nu. Daca aveti in vedere acest lucru si va ganditi la efectuarea procedurii pentru copilul dumneavoastra, puteti vedea mai jos cateva detalii despre acest subiect.
De ce unii parinti aleg circumcizia iar altii nu?
Unele familii pot alege circumcizia pentru micutul lor, fie pe baza traditiei religioase sau culturale, fie pur si simplu ca un raspuns la preocuparile legate de sanatate si igiena. Exista si parinti care considera circumcizia ca fiind inutila sau ca nu merita expunerea noului nascut la aparitia unor eventuale complicatii. Alti parinti se gandesc ca este lipsit de etica sa faca aceasta alegere pentru copilul lor, inainte ca el sa poata decide singur. Dar totusi, exista anumite beneficii din punct de vedere medical, in efectuarea circumciziei, inca din stadiul de bebelus.
Care sunt beneficiile circumciziei pentru noul nascut?
Circumcizia poate reduce riscul de infectii ale tractului urinar, precum si cancerul penisului sau unele infectii cu transmitere sexuala. Unele studii estimeaza ca aproximativ 1 din 100 de baieti netaiati imprejur, dezvolta infectii ale tractului urinar in primul an de viata. Asta in timp ce pentru baietii circumcisi este de 1 la 1000.
- Circumcizia reduce riscul de cancer al penisului cu pana la 30%. Acest tip de cancer este deja rar, dar riscul este si mai redus pentru baietii circumcisi
- Circumcizia poate reduce cu 50-60% sansele ca un barbat sa dobandeasca HIV dupa contactul sexual cu un partener infectat
- Barbatii circumcisi sunt cu 30-45% mai putini susceptibili de a dezvolta herpes genital, fata de barbatii necircumcisi
- Rata altor infectii cu transmitere sexuala, precum vaginoza bacteriana, trichomoniaza si papilomavirusul (HPV) sunt mai mici la partenerii de sex masculin circumcise
Ingrijirea nou-nascutului circumcis
Dupa circumcizie, varful penisului poate capata aspect brun sau galbui timp de 7 pana la 10 zile. Pastrati zona cat mai curata posibil, spaland cu apa si sapun zilnic. Schimbati frecvent scutecul, astfel incat urina si scaunul sa nu provoace infectie. Posibile complicatii care ar putea sa apara, sunt sangerarile usoare la nivel local sau infectii minore. Respectand indicatiile date de medicul chirurg si complicatiile, dupa circumcizie, sunt rare.
Asadar, daca inca va intrebati cum e posibil ca circumcizia sa reduca anumite riscuri pentru sanatate, nu ezitati sa contactati medicii specialisti. Suprafata interioara a preputului care protejeaza penisul contine si o parte umeda (mucoasa) care se transforma intr-o cale de a transport a bacteriilor direct spre sange. Astfel, preputul creeaza acest mediu favorizant de captare, sustinere si crestere a unor diverse tipuri de bacterii si virusi. Dar prin circumcizie, preputul este indepartat.
Daca v-ati gandit sau nu la circumcizia nou-nascutului dumneavoastra, decizia va apartine. Trebuie sa tineti cont de faptul ca circumcizia ar putea fi mai riscanta daca va fi facuta mai tarziu in viata baiatului.
Orice intrebari sau nelamuriri ati avea, specialistii clinicii noastre va stau la dispozitie in a va ajuta sa luati o decizie in cunostinta de cauza.
0 comments on “Circumcizia la nou nascut”