Fimoza descrie condiția în care prepuțul – pielea care acoperă capul penisului – este prea îngustă pentru a putea fi retractată, ceea ce poate provoca în multe cazuri probleme urinare și durere.
Fimoza este o afecțiune care poate fi remediată și în acest articol îți spunem ce operație o poate trata.
Tipuri de fimoză
- fimoză completă – când prepuțul este atât de îngust încât nu permite decalotarea glandului (capului penisului) nici în stare erectă, nici în stare relaxată;
- fimoză parțială – când prepuțul permite decalotarea glandului doar când penisul se află în stare relaxată.
Cine poate fi afectat de fimoză?
Fimoza poate apărea la băieții cu vârste între 16 și 18 ani, precum și la bărbați. Este important de reținut că la băieții de până la 3 ani care nu sunt circumciși este natural ca prepuțul să fie îngust, această condiție nereprezentând fimoză. Între 3 și 6 ani, pielea începe să permită decalotarea glandului, acest proces debutând în unele cazuri până în jurul vârstei de 10 ani.
Care sunt cauzele fimozei?
Fimoza poate apărea în mod natural sau ca urmare a infecțiilor, cicatricilor sau inflamației. Știința nu a stabilit cu exactitate de ce fimoza afectează doar unii băieți, însă una dintre cauze este și retractarea forțată a prepuțului înainte ca acesta să fie pregătit pentru o retractare firească.
La bărbați, fimoza poate fi cauzata de:
- inflamarea sau infectarea prepuțului sau a glandului penian prin contractarea unor infecții ca balanita;
- eczema și psoriasis;
- boli cu transmitere sexuală;
- Lichen planus – o iritație necontagioasă care afectează diferite părți ale corpului.
Simptomele fimozei
Cel mai des întâlnit simptom este imposibilitatea decalotării glandului prin retractarea prepuțului. Fimoza se manifestă și prin inflamarea prepuțului în timpul urinării, prin roșeață și usturime și durere sau absența plăcerii în timpul contactului sexual.
Fimoza poate afecta traiectoria normală a urinei, ceea ce împiedică golirea completă a vezicii urinare.
Tratarea fimozei
Primul pas pentru tratarea acestei afecțiunii este diagnosticarea ei și acest lucru se face printr-un consult la un medic de specialitate. Dacă în urma acestui consult medicul concluzionează că fimoza nu este cauzată de balanită (care se tratează diferit), va prescrie creme speciale, care prin masaj local ajută prepuțul să se lărgească și să fie mai ușor de retractat.
În cazul în care tratamentul prescris nu dă rezultatele estimate, se recomandă intervenția chirurgicală.
Operația de fimoză
Fimoza poate fi tratată prin circumcizie – îndepărtarea prepuțului penisului sau prin păstrarea prepuțului. Indiferent de tipul de procedură efectuată, este imperios să fie respectate toate recomandările prescrise de medicul specialist înaintea intervenției. Astfel, administrarea unor medicamente va trebui oprită, nu se vor consuma alimente și lichide și se va efectua o curățare în profunzime a penisului, glandului și a zonei din jurul penisului. Curățarea diminuează considerabil riscul de apariție a infecțiilor post-intervenție.
Circumcizia poate fi:
- totală – în care prepuțul este îndepărtat complet, capul penisului rămânând descoperit în permanență;
- parțială – în care este îndepărtată doar partea îngustă a prepuțului, ceea ce îi permite să acopere glandul când penisul se află în stare relaxată.
Parțială sau totală, circumcizia poate fi realizată cu laser sau prin metodă chirurgicală clasică.
Circumcizia cu laser scurtează perioada de recuperare post-operatorie și permite, datorită preciziei pe care o oferă, ca riscul de inflamare să fie diminuat. Când este efectuată cu laser, operația de fimoză durează mai puțin decât intervenția prin metoda clasică.
Pentru păstrarea prepuțului se efectuează incizii longitudinale care implică elberarea zonei în care acesta este lipit de capul penisului. Operația de fimoză este realizată cu anestezie locală la adulți și anestezie generală la copii și adolescenți.
Riscuri și complicații ale operației de fimoză
Operația de fimoză este o intervenție în general sigură. Ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale însă, există riscuri și pot apărea complicații pe care medicul le va comunica integral pacientului înainte de realizarea operației.
Exemple de riscuri:
- prepuțul poate fi tăiat prea mult sau prea puțin;
- pot avea loc pierderi de sânge;
- uretra poate fi lezată, îngreunând urinarea;
- operația nu se vindecă în intervalul de timp obișnuit;
- intervenția poate diminua plăcerea simțită în timpul actului sexual.
În ceea ce privește complicațiile, acestea pot apărea când intervenția este aplicată pacienților în vârstă, când este efectuată în condiții nesterile sau de către personal fără pregătire de specialitate adecvată.
Cât durează recuperarea după efectuarea acestei intervenții?
Dacă pacienții respectă întocmai recomandările post-procedură, activitatea fizică obișnuită poate fi reluată, în majoritatea cazurilor, în circa 2 săptămâni, iar cea sexuală în aproximativ 3-4 săptămâni. Însă aceste termene pot fi modificate în funcție de specificul fimozei care afectează pacientul.
Pentru a se asigura că recuperarea are loc în cele mai bune condiții posibile, medicul va înmâna pacientului o listă cu pași de urmat în orele și zilele de după procedură, aceasta incluzând și detalii legate de igiena organului penian.
Astfel, după operația de fimoză:
- bandajul trebuie să fie schimbat zilnic, timp de 3-7 zile, în funcție de recomandarea medicului, după ce în prealabil mâinile au fost curățate temeinic;
- operația trebuie păstrată permanent uscată și curată;
- se iau antibioticele prescrise de medic timp de 3-7 zile;
- nu se spală penisul timp de cel puțin 3 zile după efectuarea intervenției;
- se aplică unguente și creme care previn inflamarea zonei operate;
- se poartă o lenjerie intimă lejeră și curată, care se schimbă în fiecare zi;
- se respectă toate celelalte instrucțiuni formulate de medicul specialist pentru îngrijirea post-operatorie.
E important de știut că după realizarea intervenției unii pacienți pot prezenta hematoame, care dispar treptat prin aplicarea de presiune pe zona operată.
Alți pacienți pot suferi o infecție la nivelul zonei operate, care se tratează prin administrarea de antibiotice prescrise de medic.
Cel mai important aspect în ceea ce privește operația de fimoză este că aceasta trebuie să fie întotdeauna efectuată de către specialiști calificați, care dețin experiența și expertiza necesare realizării ei, într-un spațiu complet steril. Această recomandare este valabilă pentru toate operațiile de fimoză, indiferent de tehnica folosită.
0 comments on “Fimoza. Ce este și ce operație o poate trata?”