Consultatii online
Cuprins

Despre procedura de Circumcizie

Efectuata de peste 10.000 de ani, circumcizia este cea mai veche procedura chirurgicala.
Circumcizia semnifica inlaturarea chirurgicala a excesului preputului care acopera glandul. Este o procedura des efectuata in cadrul Clinicii Cosmedica, atat la copii mici (1-4 ani) cat si adultilor.

In timpul circumciziei, preputul este separat de capul penisului, iar excesul de piele este indepartat prin excizie. Circumcizia, indepartarea pielii ce acopera glandul penian, poate fi partiala sau totala. Daca este facuta pentru nou-nascuti, procedura dureaza aproximativ 20 minute. Circumcizia in cazul adultilor dureaza aproximativ 40 minute. Vindecarea dupa circumcizie se incadreaza in general intre 5-7 zile. Procedura poate include si excizia frenului- frenuloplastie (ata penisului) sau aceasta poate fi realizata ca procedura individuala. Rezultatul va insemna descoperirea completa a glandului penian.

Este necesara circumcizia?

Realizarea circumciziei din motive medicale sau de sanatate este o chestiune aflata in continuarea in dezbatere. Academia Americana de Pediatrie, a constatat ca beneficiile pentru sanatate ale circumciziei nou-nascutilor de sex masculin sunt mari.

Procedura se recomanda nou-nascutilor, baietilor mai mari sau chiar adultilor pentru a trata fimoza (incapacitatea de a retracta preputul) sau pentru a trata o infectie a penisului.

Care sunt motivele uzuale pentru o circumcizie?

  • Motive religioase, mai ales la populatiile musulmane sau mozaice;
  • Aparitiei fimozei- atat la copii cat si la adulti;
  • Motive de natura infectioasa- ca urmare a inflamarii glandului si preputului
  • Motive de natura sexuala- sunt studii nebazate pe evidente care sustin ca tulburarea de ejaculare precoce poate fi imbunatatita deoarece dupa circumcizie glandul va ramane mai putin sensibil o data cu trecerea primelor luni de la  operatie.

Daca ar fi nevoie sau consideri ca ai nevoie de circumcizie, gasesti mai jos toate aspectele mai importante care te vor ajuta

Care sunt beneficiile circumciziei?

Exista dovezi care arata ca operatia de circumcizie are beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • Un risc scazut al infectiilor tractului urinar; infectiile urinare severe pot duce la probleme renale serioase in timp;
  • Risc redus de contactarea al bolilor cu transmitere sexuala (inclusiv HIV);
  • Protectie impotriva cancerului de penis si un risc redus al cancerului de col uterin la partenerele de sex feminin;
  • Previne inflamatia glandului precum si inflamarea preputului;
  • Previne fimoza (incapacitatea de a retracta preputul) si parafimoza (incapacitatea preputului de a reveni la pozitia sa intiala).

De asemenea, circumcizia (cunoscuta si ca „taierea imprejur”), ajuta la mentinerea unei igiene corecte a penisului.

Un penis circumcis este la fel de fertil ca unul necircumcis, circumcizia nu afecteaza fertilitate si nici nu diminueaza placerea sexuala pentru barbatul circumcis sau pentru partenera acestuia.

Candidatii ideali pentru circumcizie

Circumcizia poate fi realizata la orice varsta. Daca nu ai fost circumcis la varsta frageda, poti decide ulterior sa realizezi circumcizia din motive medicale. Medicul tau poate sa-ti sugereze circumcizia din urmatoarele motive:

  • Ai infectii repetate ale preputului care nu raspund la niciun fel de tratament;
  • Nu poti departa preputul departe de varful penisului.

Inainte de circumcizie

Este nevoie de un set de analize care se poate efectua inainte si daca acestea sunt in regula vei putea veni direct pentru interventie conform intelegerii si programarii pe care ai facut-o inainte cu unul dintre medicii nostri. Dupa ce ai primit rezultatele analizelor te rugam sa ni le trimiti si sa te asiguri ca ai primit confirmarea interpretarii lor.

Este foarte important ca examenul sumar de urina si urocultura sa se ia in serios deoarece o infectie urinara poate produce complicatii destul de serioase manifestate prin dehiscenta suturii si cicatrizare vicioasa, care mai departe duce la dureri si pozitii anormale ale penisului in erectie.

Chiar daca ai discutat telefonic cu unul dintre medicii nostri pentru unele detalii despre operatie si ai facut o programare, este necesar sa ajungi cu cel putin 1 zi inainte pentru a efectua consultatia; in felul acesta vei afla tot ce presupune operatia, perioada de recuperare si de asemenea vei primi raspunsurile la toate eventualele intrebari pe care le-ai mai avea.

Medicii nostri recomanda ca inainte de operatie fiecare pacient sa efectueze cel putin 1 data/zi in timpul dusului o dezinfectie si curatare a penisului, glandului, santului coronal si a tesuturilor din jurul penisului cu o solutie antibacteriana (Clorhexidina sau Betadina solutie); in acest fel zona unde se va efectua operatia si cea din jur sa fie cat mai bine decontaminate pentru a scadea si mai mult riscul de infectie.

De obicei la marea majoritate a pacientilor operatia de circumcizie se efectueaza cu anestezie locala combinata cu sedare profunda, dar pentru a evita unele neplaceri, recomandam ca in ziua operatiei sa nu consumi alimente si lichide cu cel putin 4 ore inainte.

Etape procedura circumcizie

Cum se desfasoara operatia de circumcizie?

Anestezia poate fi locala combinata cu sedare profunda, peridurala sau generala (dupa preferinta pacientului sau indicatia medicului anestezist in unele situatii)

Durata interventiei de circumcizie

Durata interventiei de circumcizie: aproximativ 45 de minute
Procedura presupune inlaturarea excesului pielii preputului care acopera glandul, prin tehnici multiple, variate. Tehnica noastra consta in inlaturarea completa a preputului, astfel incat glandul sa ramana descoperit aproape complet, chiar in pozitie relaxata, cu pastrarea formei pielii care urmeaza sa se muleze pe gland la nivelul fetei ventrala. Exista situatii in care glandul poate fi lasat descoperit partial, dar atunci e important ca pacientul sa efectueze miscarea de decalotare zilnica de cateva ori pana la vindecarea suturii deoarece exista riscul de aparitie a sinechiilor (aderente intre transa de sutura de la circumcizie si gland). Exista unii pacienti care avand fimoza  doresc totusi sa pastreze cat mai lung posibil preputul, asa ca extirparea preputului se va face pana imediat dupa zona de ingustare a preputului care nu permitea decalotarea.

Firul de sutura care se foloseste se va topi progresiv,  el urmand sa cada singur in primele 14-21 zile in timpul igienei locale sau la dus. In cazul in care acesta persista, la controlul de 14 sau 21 zile poate fi inlaturat fara durere deoarece administram pacientului anestezie locala prin aplicarea unei creme anestezice cu 45 minute inainte de inlaturarea firului de sutura.

Operatie circumcizie

Dupa circumcizie

Pacientul poate parasi clinica in aceeasi zi- in cazul copiilor sau a 2-a zi in cazul adultilor;

Se revine regulat pentru controale o data la 7 zile pentru pacientii din apropiere sau doar la nevoie pentru pacientii de la departare.

Se recomanda un tratament de 5-7 zile cu antibiotic si medicamente anti-inflamatorii, iar local se recomanda o crema cu antibiotic si igiena prin lavaj cu solutii antiseptice in timpul dusului si dupa urinat.

Se recomanda ca dupa cateva zile se poate renunta la pansament, dar este important ca lenjeria intima sa fie curata si decontaminata prin abur.

Activitatile sexuale pot fi reluate dupa minim 4 saptamani, fiind uneori nevoie de folosirea unui gel lubrefiant.

De obicei marea majoritate a pacientilor adulti si copii se adreseaza clinicii noastre solicitand circumcizia pentru tratamentul fimozei, a sinechiilor congenitale sau a celor dupa operatii nereusite de circumcizie.

Fimoza este o conditie congenitala care presupune un preput ingust care poate prezenta un inel fibros care o data cu decalotarea fortata poate produce parafimoza (imposibilitatea recalotarii preputului peste gland)- care este o urgenta chirurgicala deoarece acel inel va produce compresia la nivelul santului coronal al glandului , care poate sa duca chiar la necroza datorita tulburarilor de vascularizatie. Daca in cazul copiilor unde preputul este destul de lax si poate ca dupa simpla dilatare sa descopere glandul prin decalotare, in cazul barbatilor acesta este destul de gros si doar simpla dilatare nu rezolva problema. Mai mult decat atat daca isi face aparitia si inelul fibros reprezentat de hipertrofia fibrelor elastice intrapreputiale, sansa ca doar dilatarea sa aiba un efect notabil e foarte scazuta. In plus, incercarea de dilatare a preputului in cazul adultilor va produce o ruptura a fibrelor elastice, care atrage apoi o sangerare si vindecarea se va face cu cicatrici care implicit vor produce ingustarea preputului. Se intra astfel intr-un cerc vicios pentru care singura solutie este inlaturarea preputului.

Recomandarea noastra

In cazul barbatilor care prezinta un preput lung si strans peste gland, conditie numita fimoza, cu risc de parafimoza dupa decalotare, singura solutie reala este circumcizia.

Pacientii Clinicii Cosmedica, asociaza adesea circumcizia cu procedurile de marire a penisului, pentru a crea un penis cu aspect normal, fara piele in exces. Pentru a putea asigura optimizarea formei, aspectului si supravietuirii grasimii in timp- circumcizia este procedura care se poate avea in vedere a  fi efectuata in prima etapa, cu cel putin 3 luni anterior injectarii de grasime.

Recomandare operatie circumcizie

Riscurile operatiei de circumcizie

Ca orice alta interventie chirurgicala, exista si riscuri asociate circumciziei. Cu toate aceste ele sunt scazute:

  • Durere;
  • Risc de sangerare si arareori infectie la locul taierii;
  • Iritarea glandului;
  • Risc de inflamare a deschiderii penisului;
  • Risc de ranire a penisului circumcis.

Principala complicatie care trebuie luata in calcul este hematomul

Asta inseamna o acumulare de sange in exces sub pielea penisului care apare datorita unui vas de sange aberant care a fost sectionat si neglijat, care pe parcursul operatiei nu a sangerat si nu a ridicat suspiciuni. Dupa operatie, datorita cresterii tensiunii arteriale acel vas de sange poate sangera in exces si astfel se poate aduna o cantitate uneori impresionanta de sange sub pielea penisului, care necesita reinterventie chirurgicala prin desfacerea suturii, eliminarea cheagurilor de sange si oprirea sursei sangerarii. Totusi, se intampla foarte rar, dar de cele mai multe ori in cazul adultilor deoarece aici vasele de sange sunt destul de mari. 

O alta complicatie poate fi legata de infectie, care trebuie luata in calcul ca si la orice operatie, dar care totusi se intampla foarte rar.

O alta complicatie, care este mult mai serioasa, este parafimoza ( penisul se poate decalota dar nu se mai poate recalota o data ce s-a instalat erectia ) – in situatia in care nu s-a inlaturat suficienta piele si inelul ingust care producea o ingustare la nivelul circumferintei preputului a ramas pe loc. Se intampla doar in situatia in care chirurgul nu are experienta.

O alta complicatie care trebuie prevenita intotdeauna, consideram cea mai importanta, este daca se inlatura o portiunea prea mare din piele, astfel incat in cazul erectiei corpii cavernosi nu se pot expanda suficient si apar dureri si incovoierea penisului in portiunea ventrala. Aceasta conditie se trateaza destul de greu, prin operatii reconstructive care presupun lambouri de la nivelul tesuturilor de vecinatate si de obicei necesita timpi operatori multipli.

Recuperare dupa circumcizie

Vindecarea dureaza intre 7 si 10 zile. Varful penisului este probabil sa fie inflamat la inceput si penisul ar putea arata rosu si usor inflamat. S-ar putea observa o crusta usor galbena la varful penisului.

Recuperare dupa circumcizie

In cazul in care noul-nascut este agitat pe masura ce anestezia dispare, tine-l aproape de tine, cu grija si blandete, avand grija sa nu puna presiune pe penis.

Este in regula sa speli penisul circumcis in timpul vindecarii. Pentru nou-nascuti, schimbati bandajul la fiecare schimbare de scutec, tamponati varful penisului cu putina vaselina cosmetica la varful penisului pentru a preveni lipirea penisului de scutec. Scutecul trebuie schimbat de mai multe ori, dar nu trebuie prins relaxat, nu foarte fix. Dupa ce penisul este complet vindecat, igiena zilnica va consta in spalarea cu apa si sapun in timpul imbaierii normale.

Pret operatie circumcizie

Costul standard al operatiei de circumcizie este de la 1000 euro cu totul inclus cu 1 zi de cazare si toate controalele pana la vindecare.

Daca esti interesat sa faci o circumcizie, poti sa-ti programezi un control la medicul chirurg Mihai Chertif de la clinica privata Cosmedica. Trimite un email pe office@faloplastie.ro.

Afla mai multe

99 comments on “Circumcizia”

Lasa un comentariu

  1. Buna ziua. Sunt curios de o chestie . Am 23 de ani. Pana acum am reușit sa am contacte sexuale reușite doar fără prezervativ. Când folosesc unul, nu pot avea o erecție normala. Uneori îmi și alunecă prezervativul. Bănuiesc ca este din cauza prepuțului prea lung. Reușesc sa îl decalotez, însă vârful penisului este foarte sensibil la atingere. Doar dacă mișc cu degetul pe el.

    Mulțumesc

    • Buna ziua,

      Mulțumim pentru comentariul dvs.

      Pentru a va putea oferi mai multe detalii despre situația Dvs, consider ca ar trebui sa veniți la o consultație în persoana pentru a face o evaluare corecta și astfel a va furniza părerea mea despre solicitarea Dvs.

      Dr. Mihai Chertif