Consultatii online

Intrebari frecvente despre Alungirea dorsala

Citeste raspunsurile oferite de Dr. Chirurg Mihai Chertif la cele mai uzuale intrebari ale pacientilor clinicii Cosmedica despre procedura de Alungire dorsala.

1. Care este principiul acestei operatii?

– Procedura de alungire dorsala presupune eliberarea portiunii interne a corpilor cavernosi care este atasata de osul pube prin ligamentul suspensor. Radacina corpilor cavernosi are punctul de plecare de sub osul pube, prin care apoi acestia isi continua traseul  pe sub marginea inferioara a osului si urca in stransa proximitate fiind conectati cu osul pube prin ligamentul suspensor. De la suprafata in profunzime se intercepteaza ligamentul fundiform care este puntea de legatura intre aponevroza muschiului drept abdominal si fascia Dartos ( fascia superficiala a penisului ) si apoi se ajunge pe domul osului pube de unde incepe disectia ligamentului suspensor. Prin dezinsertia ligamentului suspensor se va elibera practic portiunea corpilor cavernosi care era in stransa conexiune cu osul pube si astfel acestia vor putea avansa. Dezinsertia ligamentului suspensor trebuie facuta complet atat in profunzime pana se poate vizualiza pachetul vasculonervos dorsal profund si in suprafata pana in apropierea funiculului spermatic. Daca aceasta dezinsertie nu este completa, rezultatul va fi insuficient. Dupa avansarea corpilor cavernosi suprafata osului pube de pe care a fost dezinserat ligamentul suspensor necesita acoperire pentru a bloca retractia acestuia. Pentru aceasta exista 2 tehnici: interpunerea in acel spatiu creat a unui spacer artificial ( de obicei un implant de testicul ) sau interpunerea de tesut propriu, printr-o sutura speciala a grasimii si fasciilor din portiunea mediala a funiculului spermatic peste suprafata osului.  In acest fel ligamentul suspensor va fi blocat si posibilitatea sa de reatasare este practic nula.

La Cosmedica efectuam tehnica prin interpunerea de tesut propriu pacientului deoarece riscurile de infectie si reinterventie sunt mult mai mici si totodata beneficiile pentru pacient sunt mai atractive. Blocarea retractiei ligamentului suspensor prin implant de testicul presupune reinterventie si multe posibile complicatii pe termen lung- risc de infectie, posibila compresie asupra corpilor cavernosi care se poate traduce prin scaderea vascularizatiei si implicit, impotenta.

2. Cati cm se pot castiga prin aceasta operatie?

– Castigul in lungime in urma acestei proceduri este de 1-3 cm in pozitie relaxata si aproximativ 40-50% din acesta, se poate evidentia in stare erectila. In erectie nu se va obtine acelasi castig ca si in stare relaxata datorita curburii pe care corpii cavernosi o fac in timpul erectiei si astfel pierd din lungimea vizuala. Castigul depinde foarte mult de grosimea si dispunerea in profunzime si suprafata a ligamentului suspensor. De asemenea pentru a stabiliza rezultatul este necesar un regim de exercitii de tractiune care vor relaxa cicatricea din profunzime si astfel vor mobiliza si mai mult corpii cavernosi. Aceasta procedura presupune manipularea tesuturilor existente si nu va putea oferi rezultate la cererea pacientilor.

3. Care sunt candidatii ideali pentru aceasta procedura?

– Candidatii ideali sunt barbatii care prezinta o lungime a penisului in erectie sub 11 cm si au probleme de cuplu. Acestia trebuie sa fie intr-o stare de sanatate foarte buna, fara boli cronice pentru care este nevoie sa-si administreze un anumit tratament zilnic  de tipul antidiabeticelor orale, hipotensoarelor, anti-agregante plachetare, anti-coagulante, cortizonice, psihotrope, benzodiazepine, imunodepresoare, etc.

4. Cum va arata cicatricea, cat de mare va fi si unde va fi plasata?

– Cicatricea va avea forma literei Y vazuta de sus de catre pacient, va fi plasata imediat deasupra penisului si va avea 4-6 cm. Cicatrizarea este un proces imprevizibil si depinde in cea mai mare parte de tesuturile pacientului. Aceasta poate suferi modificari din momentul in care se incep exercitiile de tractiune, datorita expandarii si intinderii pielii. In functie de modul cum se poarta pilozitatea pubiana si felul cum are loc cicatrizarea, aceasta poate sa treaca neobservata.

5. Ce anestezie presupune aceasta tehnica?

– Alungirea dorsala se poate efectua cu anestezie epidurala/rahidiana combinate cu sedare superficiala , sedare profunda combinata cu anestezie locala sau anestezie generala. Incercam sa oferim intotdeauna confortul maxim pentru pacientii nostri si de aceea putem opta pentru asocierea unor tipuri de anestezii: pacientul nu doreste anestezia generala, asa ca o anestezie regionala de tipul celei epidurala sau rahidiene combinate cu sedare superficiala sau fara ( pacientul poate interactiona cu echipa operatorie sau poate asculta muzica in casti ) sau pacientul poate opta pentru anestezie tip sedare profunda ” twilight ” sau generala. Toate acestea vor fi explicate in timpul consultatiei pentru ca pacientii sa inteleaga cum se face fiecare dintre acestea si ce presupune.

6. Ce pregatire preoperatorie presupune?

– Dupa consultatia in persoana sau on-line, este nevoie sa se stabileasca data interventiei si apoi un set de analize standard efectuat cu aproximativ 10-12 zile inainte si rezultatele sa fie vizualizate de medicul curant cu 7 zile inainte. Cu 2-3 zile inainte de operatie indicam pacientilor sa epileze toata zona intima si de asemenea sa foloseasca in cadrul dusului un sapun antibacterian sau o solutie antiseptica ( Betadina. Clorhexidina  etc ) aplicat si mentinut pe zona intima ( regiunea suprapubiana, penis, scrot, pliuri inghinale etc ) timp de aproximativ 5 minute.

7.  Cat dureaza operatia si care e perioada de recuperare?

– Operatia de alungire dorsala a penisului dureaza aproximativ 45 minute- 1 ora. Perioada de recuperare presupune ca in primele 3 zile pacientul sa stea intins, fara nici un efort si apoi progresiv eforturile pot fi reluate prin plimbari usoare pana la 3-4 saptamani. Dupa perioada de 1 luna se poate reincepe activitatea fizica obisnuita, activitatile sexuale si de asemenea tot de atunci se pot incepe exercitiile de tractiune cu pompa de vacuum.

8. Poate aparea impotenta dupa aceasta operatie?

– Nu. Daca operatia se face de cineva cu experienta, nu poate intra in discutie aceasta afectiune. Impotenta este legata de vascularizatia corpilor cavernosi, care este data de arterele intracavernoase, artera dorsala profunda si de reteaua care le uneste cele 2 surse. Daca dezinsertia corpilor cavernosi  se face corect si nu se lezeaza artera dorsala profunda, nu exista nici un risc ca aceasta procedura sa produca impotenta.

9. Ce complicatii pot aparea dupa alungirea dorsala?

– La fel ca si in cazul oricarei alte operatii, alungirea dorsala poate sa produca complicatii de ordin general: Hematom-  acumulare de sange in exces care de cele mai multe ori necesita reinterventie, dar se intampla rar; Serom-  acumulare de limfa in exces care  doar in 20% din cazuri necesita reinterventie dar se intampla rar; Infectie- se intampla destul de rar ; Cicatrizare patologica – depinde in cea mai mare masura de tesuturile pacientului, dar se intampla rar; Dureri cronice persistente –  se intampla foarte rar sau de ordin local: Cresterea unghiului dintre penis si abdomen in erectie- penisul nu va fi cazut fata de pozitia sa initiala, dar va usor mai coborat fata de abdomen in erectie;  Instabilitatea penisului in timpul contactului sexual – ligamentul suspensor este doar o structura in plus care ajuta la stabilizarea penisului, dar nu inseamna ca intreruperea sa va produce o pierdere a sustinerii penisului in timpul contactului intim, ci eventual o usoara slabire a mentinerii fermitatii axului- aceasta complicatie nu ne-a fost raportata pana acum de pacientii nostri; Retractia ligamentului in pozitia initiala– apare doar daca nu a fost efectuata blocarea reatasarii ligamentului suspensor la nivelul osului pube- nu ne-a fost raportata pana acum de pacientii nostri, etc

10. Care este costul operatiei de alungire dorsala?

– Costul procedurii de alungire dorsala incepe de la 1200 euro cu anestezie regionala, cu toate facilitatile incluse pana la vindecare ( operatie, anestezie, cazare 1-3 zile, pansamente, tratamente, servicii, pansamente etc )

Dr.med.Priv. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Chirurgie Plastica & Estetica