Consultatii online

Intrebari frecvente despre Circumcizie

Citeste raspunsurile oferite de Dr. Chirurg Mihai Chertif la cele mai uzuale intrebari ale pacientilor clinicii Cosmedica despre procedura de Circumcizie.

1. Am citit pe site-ul dumneavoastra si pe alte website-uri ca aceasta operatie ar fi cea mai veche descrisa din lume. Daca e asa, inseamna ca ar trebui sa fie o operatie simpla. Ce presupune operatia de circumcizie?

– Da, intr-adevar. Circumcizia ar fi cea mai veche operatie descrisa. Este recunoscuta datorita in special popoarelor de religie mozaica sau islamica, ce isi practica aceasta operatie la nou-nascutii de cateva zile. Unii o leaga de credinta, altii de un obicei incetatenit de sute si mii de ani. Personal, consider ca aceasta operatie s-a efectuat de mii de ani datorita complicatiilor infectioase care apareau in urma lipsei igienei si accesului la apa din anumite regiuni. Acestea apareau in special in cazul pacientilor care aveau o fimoza partiala sau completa si nu puteau decalota glandul si astfel spala zona glandului, santului coronal si a preputului intern in care sa adunau secretiile de la preputul intern si santului coronal. Aceste secretii ajungeau sa se infecteze si sa produca balanita si balano-postita. Avand in vedere ca pielea preputului este uneori foarte lunga, decizia a fost de a o inlatura si astfel a luat nastere circumcizia. Evreii sau musulmanii au incercat sa o lege de religie pentru a fi siguri ca tuturor barbatilor li se va practica circumcizia si astfel nu va avea nimeni probleme cu infectia in acea regiune. De-a lungul generatiilor a ramas o datina care se respecta cu strictete si in ziua de azi.

Asadar, circumcizia presupune inlaturarea completa sau partiala a preputului ( pielea care acopera glandul ). Motivele pot fi legate de existenta unei fimoze ( preputul este ingustat complet ) , a unei parafimoze ( preputul este ingustat partial si uneori recalotarea se face extrem de greu in erectie- aceasta conditie in situatii extreme poate sa produca necroza glandului si necesita decomprimarea chirurgicala de urgenta ), in scop religios, in scop igienic ( pentru prevenirea inflamatiilor preputului ), pentru prevenirea cancerului de penis ( daca apare eritroplasia de Quyerat – conditie premaligna , sau a oricarei alte patologii fungice sau premaligne a glandului ), pentru reducerea riscului aparitie bolilor cu transmitere sexuala.

Chiar daca este cea mai veche operatie descrisa in lume, uneori nu este o operatie simpla, in special daca nu este efectuata de cineva cu experienta. Specialitatile chirurgicale care o practica sunt urologia, chirurgia plastica sau chirurgica generala. Noi ca si chirurgi plastici, incercam sa oferim intotdeauna fateta estetica a oricarei operatii, si circumcizia nu este mai prejos de asta.

 

2. Ce pregatire preoperatorie presupune operatia de circumcizie?

– Inainte de operatie indicam pacientilor sa recolteze un set de analize de sange si urina care sunt standard pentru orice operatie in sfera intima. Daca pilozitatea este excesiva, recomandam pacientilor sa o inlature sau sa o diminueze prin epilare. Este foarte important ca examenul sumar de urina si urocultura sa se ia in serios deoarece o infectie urinara poate produce complicatii destul de serioase manifestate prin dehiscenta suturii si cicatrizare vicioasa, care mai departe duce la dureri si pozitii anormale ale penisului in erectie.

 

3. Cand recomandati operatia de circumcizie? E bine sa se faca in cazul tuturor barbatilor? Am vazut ca unele popoare o fac la cateva zile de la nastere. De ce nu se face la toata lumea?

– Asa cum aminteam si mai sus, la popoarele de religie mozaica sau islamica, circumcizia se face la cateva zile dupa nastere. Consider ca ei o fac acum ca o datina sau un obicei deja bine inradacinat in credinta lor pe care o leaga de religie, dar sunt ferm convins ca era legat acum cateva mii de ani de igiena si posibilitatile reduse de a efectua o igiena corespunzatoare. La noi la romani sunt multe pareri si mituri legate de circumcizie, dar parerea mea e ca e mai bine fara preput decat cu. Sunt mult mai multe avantaje pe termen lung decat dezavantaje.

 

4. Ce anestezie presupune operatia de circumcizie?

– De obicei efectuam circumcizia cu anestezie locala combinata cu sedare profunda pentru a creste confortul pacientilor nostri dar se poate efectua foarte bine doar cu anestezie locala.

 

5. Ce complicatii pot sa apara dupa operatia de circumcizie?

– Principala complicatie care trebuie luata in calcul este hematomul. Asta inseamna o acumulare de sange in exces sub pielea penisului care apare datorita unui vas de sange aberant care a fost sectionat si neglijat, care pe parcursul operatiei nu a sangerat si nu a ridicat suspiciuni.Dupa operatie datorita cresterii tensiunii arteriale acel vas de sange poate sangera in exces si astfel se poate aduna o cantitate uneori impresionanta de sange sub pielea penisului, care necesita reinterventie chirurgicala prin desfacerea suturii, eliminarea cheagurilor de sange si oprirea sursei sangerarii. Totusi, se intampla foarte rar, dar de cele mai multe ori in cazul adultilor deoarece aici vasele de sange sunt destul de mari. O alta complicatie poate fi legata de infectie, care trebuie luata in calcul ca si la orice operatie, dar care totusi se intampla foarte rar.

O alta complicatie, care este mult mai serioasa, este parafimoza ( penisul se poate decalota dar nu se mai poate recalota o data ce s-a instalat erectia ) – in situatia in care nu s-a inlaturat suficienta piele si inelul ingust care producea o ingustare la nivelul circumferintei preputului a ramas pe loc. Se intampla doar in situatia in care chirurgul nu are experienta.

O alta complicatie care trebuie prevenita intotdeauna, consideram cea mai importanta, este daca se inlatura o portiunea prea mare din piele, astfel incat in cazul erectiei corpii cavernosi nu se pot expanda suficient si apar dureri si incovoierea penisului in portiunea ventrala. Aceasta conditie se trateaza destul de greu, prin operatii reconstructive care presupun lambouri de la nivelul tesuturilor de vecinatate si de obicei necesita timpi operatori multipli.

 

6. Am citit pe unele publicatii ca exista mai multe tipuri de circumcizii. Din experienta dumneavoastra care considerati ca e cea mai buna?

– Intrebarea nu este foarte concreta, dar o sa incerc sa detaliez eu. Ca si o clasificare, putem imparti operatia de circumcizie din punct de vedere al tehnicii in : circumcizie totala ( se inlatura total preputul, dar netrecandu-se cu excizia proximal de santul coronal cand penisul este relaxat ) sau partiala ( inlaturarea doar a portiunii ingustate ) si o circumcizie functionala ( datorata unei fimoze complete sau partiale  sau datorata imbunatatirii calitatii contactului sexual ) sau estetica ( din ratiuni estetice datorate unei hipetrofii ale preputului ). Ca si tip al tehnicii, exista varianta in care se foloseste firul de sutura pentru stabilizarea pielii sau prin folosirea inelului care va fi inlaturat o data ce portiunea distala a preputului se necrozeaza de la sine.

Personal prefer tehnica circumciziei totale cu refacerea santului balano-preputial cu stabilizarea pielii prin fir de sutura care se va absorbi in primele 2-3 saptamani. Pana la urma orice tehnica e buna atata vreme cat se respecta unele deziderate si conditii esentiale enumerate mai sus. Pe de alta parte depinde si de preferinta pacientului  in special daca acesta poate sa vada mai multe variante.

 

7. Este adevarat ca exista o relatie intre circumcizie si calitatea contactului intim? Poate sa ajute circumcizia la o crestere a perioadei de atingere a orgasmului?

– Da, e adevarat. Exista o teorie care presupune desensibilizarea glandului datorita inlaturarii preputului care inainte il acoperea si astfel intrarea acestuia intr-un contact permanent cu lenjeria intima, va amputa partial terminatiile nervoase senzitive de la nivelul glandului. Astfel, perioada de obtinere a excitatiei si totodata a orgasmului se poate prelungi. Consider ca aceasta este doar o teorie, destul de logica si foarte benefica pentru multi pacienti, dar nu pentru toti. De aceea e bine sa se stie ca, paradoxal, exista unii pacienti care raporteaza o crestere a sensibilitatii la nivelul glandului dupa circumcizie, lucru greu de explicat. In marea majoritate a cazurilor, circumcizia poate oferi un beneficiu din punct de vedere intim.

 

8. Daca am o fimoza partiala sau completa si nu doresc sa optez pentru circumcizie ce se poate intampla pe termen lung?

– Daca fimoza este partiala si nu se produc fenomene de parafimoza in erectie, exista varianta de a temporiza operatia de circumcizie, in special in functie de preferinta pacientului. In schimb daca exista o fimoza completa, discutam de indicatie medicala pentru circumcizie. Nu este normal sa fie acoperit glandul tot timpul, fara posibilitatea de a efectua o igiena corespunzatoare la nivelul acestuia, a santului coronal si a preputului intern, deoarece secretiile care e normal sa se adune in santul coronal pot produce inflamatii repetate care pe termen lung nu sunt benefice. Aceste inflamatii pot produce  modificari ale structurii epiteliului mucoasei santului coronal si ale glandului si poate aparea eritroplasia de Quyerat, care este o conditie premergatoare cancerului de penis. Circumcizia elimina in proportie de aproape 100 % aceste inflamatii si scade considerabil riscul de cancer de penis si riscul de aparitie a bolilor cu transmitere sexuala.

 

9. Se poate combina circumcizia cu alungirea dorsala, cu cea ventrala, cu liposuctia suprapubiana si cu ingrosarea cu grasime daca as vrea sa le fac toate in aceeasi operatie?

– Circumcizia se poate combina cu procedurile de alungire si cu liposuctia suprapubiana, dar nu cu ingrosare cu grasime proprie, datorita riscului de infectie. Chiar daca se efectueaza o sutura foarte etansa, riscul de crestere a presiunii subcutanate in timpul erectiei care sa produca o insinuare a grasimii prin transa de sutura este foarte mare. O data grasimea evacuata chiar intr-o  cantitate mica prin transa de sutura poate produce o infectie prin contactul cu exteriorul, care se poate propaga asupra intregii cantitati de grasime subcutanate.

10. Care este costul operatiei de circumcizie?

– Costul standard al operatiei de circumcizie este 1000 euro cu totul inclus cu 1 zi de cazare si toate controalele pana la vindecare.

 

Dr.med. Priv. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica
Baia Mare
Chirurgie Plastica & Estetica