Consultatii online

Intrebari frecvente despre Ingrosare penis

Citeste raspunsurile oferite de Dr. Chirurg Mihai Chertif la cele mai uzuale intrebari ale pacientilor clinicii Cosmedica despre procedura de Ingrosare penis.

1. Ce presupune ingrosarea penisului cu grasime proprie?

– Aceasta procedura face parte din conceptul de medicina regenerativa si se bazeaza pe capacitatile naturale ale tesuturilor proprii de a contribui la imbunatatirea diferitelor regiuni ale corpului: fata, sani, fese, maini, regiunile intime la barbati si femei, cicatrici, defecte de substanta etc

Presupune recoltarea grasimii dintr-o regiune in care grasimea este foarte redundanta, procesarea ei prin metode speciale si apoi injectarea la nivelul fasciei Dartos.

 

2. Cum stiu daca sunt un bun candidat pentru ingrosarea penisului cu grasime?

– Pentru inceput e nevoie de o consultatie in persoana sau o consultatie on-line, prin care putem evalua situatia dumneavoastra in ceea ce priveste depozitele de grasime si conformatia penisului si a preputului. Candidatii ideali trebuie sa aiba peste 20 ani, sa nu aiba boli cronice decompensate sau care necesita un tratament special care poate creste riscul de complicatii ( anti-agregante,anti-coagulante, cortizonice, etc ), care sa aiba depozite suficient de mari si potrivite de grasime si o conformatie a penisului fiziologica, cu un preput normal dezvoltat. Pacientii care sunt foarte bine definiti ca si grupe de muschi sau cei care sunt foarte slabi nu sunt candidati buni. Procedurile de medicina regenerativa vor presupune obligatoriu 2 tehnici in aceeasi operatie : liposuctie si lipofilling ( injectarea de grasime ) si fiecare din cele 2 trebuie sa produca rezultate foarte bune. Ca si chirurgi plastici nu avem voie sa distrugem un tesut de dragul altuia. Asta se poate intampla in situatia pacientilor care au o cantitate de grasime foarte redusa si care considera ca indiferent ca nu ar avea cantitatea suficienta chiar si pentru 1 sedinta sa incerce sa adauge un volum mic. Problema in aceste cazuri este legata de locul de recoltare a grasimii in urma liposuctiei care poate sa ramana cu iregularitati si diformitati datorita stratului redus de grasime  in care canula va agresiona tesutul in incercarea de a obtine cat mai multa grasime. Nu recomandam aceasta abordare deoarece va aduce doar nemultumiri si rezultate nesatisfacatoare atat pe zona liposuctiei cat si a penisului. Procedura va fi optima pentru pacientul care are cel putin 2 zone de unde se poate recolta grasimea deoarece daca va fi nevoie si de a 2-a sedinta, se va putea aborda o alta zona diferita de prima. Pentru aceasta intotdeauna in cadrul consultatiei stabilim o strategie cu pacientii nostri.

 

3. Am citit pe mai multe publicatii online ca nu toata grasimea se mentine. Este adevarat? Cum se procedeaza in aceasta situatie? Se poate face ceva ca sa se mentina cat mai multa grasime?

E foarte important ca fiecare chirurg plastic care face acest gen de proceduri sa stie foarte bine ce presupune deoarece rezultatele sunt strans legate de mai multe aspecte:

• de unde se recolteaza grasimea? Zonele in care grasimea are o calitate si textura ridicata sunt coapsele supero-interne, flancurile abdominale si regiunea interna a genunchilor. Totusi, experienta ne-a demonstrat ca zonele in care stratul de grasime a fost sau este foarte rezistent la procesele de slabire, sunt cele mai bune.  Grasimea care a rezistat curelor de slabire va fi mult mai rezistenta si in locurile unde ajunge sa fie injectata.

• cu ce se recolteaza grasimea? Canulele trebuie sa fie destul de groase si cu cat mai multe orificii relativ mari, astfel incat acest proces sa se faca cat mai usor, cu o presiune cat mai mica si cu o aspiratie cat mai mica pentru a nu se distruge celulele adipoase. Acest moment e unul dintre cele mai importante deoarece o presiune a aspiratiei ridicata va distruge viabilitatea adipocitelor, si peretele acestora va fi compromis. Asadar, canule relativ mari, orificii multe si presiune redusa.

• cum se proceseaza grasimea? Exista multi chirurgi plastici care nu efectueaza nici un procedeu de separare a grasimii de restul constituentilor, lasand-o sa se separe natural prin procesul de decantare. Pentru procedura de ingrosare a penisului, consideram ca tehnica decantarii urmata de tehnica Coleman este cea mai indicata deoarece centrifugarea se face foarte facil datorita cantitatii si timpului relativ scurt pentru aceasta. In plus, multi noduli si granuloame pot fi datorate chisturilor sau microchisturilor uleioase care pot lua nastere daca uleiul nu a fost indepartat prin metoda decantarii. Asadar, daca grasimea a fost decantata in prealabil,in urma centrifugarii, nu se va mai forma ulei, decat o fina lama de lichid aproape transparent, care va urma sa fie inlaturat, pentru a se lasa doar grasimea pura. In ultimii ani pe langa tehnica Coleman, efectuam un transfer special al grasimii care o transforma in grasime cu particule mici- nano-grasime. In acest fel aceasta devine mai moale si mai usor de distribuit prin masaj, reducand drastic posibila aparitie a chisturilor uleioase sau a nodulilor grasosi care pot fi deranjanti mai ales daca sunt mari.

• cum se injecteaza grasimea? Grasimea trebuie injectata cu o canula destul de subtire pentru a nu lasa orificii largi si a nu crea canale foarte mari, care sa aiba cel putin 1 orificiu, folosindu-se seringi de maxim 3 ml si cu o presiune cat mai scazuta. Totul depinde de relatia intre canula si seringi, astfel incat sa nu se injecteze niciodata in presiune.

• unde se injecteaza grasimea la nivelul penisului? Pentru ingrosarea penisului e bine sa se injecteze sub fascia peniana superficiala pentru a se crea volum si proiectie si subcutanat doar pentru contur daca e necesar.

Concluzia este ca e imperios necesar ca toti parametrii mai sus amintiti sa se faca usor si facil astfel incat grasimea sa nu fie traumatizata. De acest lucru depinde foarte mult rata ei de mentinere. Totusi, chiar cu toata stradania noastra exista unii pacienti care considera ca s-a pierdut o cantitate mai mare decat se asteptau si astfel doresc sa recurga la a 2-a sedinta, care de obicei este de completare si nu presupune aceeasi cantitate ca la prima procedura. Recomandam tuturor pacientilor sa stie ca e posibil sa opteze si pentru a 2-a sedinta, dar niciodata mai devreme de 6 luni deoarece grasimea injectata initial are nevoie sa se stabilizeze. Asadar de obicei incercam sa facem o strategie si pentru viitor pentru alegerea zonelor de recoltare a grasimii, care e bine sa fie diferite de la o sedinta la alta, pentru a evita procesele de cicatrizare subcutanata in urma liposuctiei initiale.

4. Ce presupune ingrosarea penisului cu derm propriu?

– Ingrosarea penisului cu derm propriu poate fi indicata atunci pacientul este atat de slab sau de musculos incat nu are grasime deloc care sa se poata recolta. Presupune recoltarea a 2 lambouri cutaneo-grasoase ( piele si grasime ) de la nivelul fetelor interne ale bratelor, pliurilor inghinale sau santurilor fesiere, care apoi sunt dezepidermizate ( se foloseste un dispozitiv electric special care va inlatura doar stratul superficial al pielii ) si inserate perpendicular cu axul penisului, peste fascia Buck dupa ce a fost efectuata in prealabil circumcizia.

 

5. Care vi se pare ca este mai buna: ingrosarea penisului cu grasime sau ingrosarea penisului cu derm propriu?

– Daca pacientul are suficienta grasime cel putin pentru 1 sedinta, de departe procedura optima este cea cu grasime proprie. Diferentele sunt foarte mari: daca pentru grasime durata este de 1 ora si recuperarea de 1 zi, cu mici orificii de 5mm pe unde se recolteaza si injecteaza grasimea si un risc de complicatii destul de redus, pentru procedura cu derm totul este la polul opus. Chiar daca procedura de injectare de grasime poate sa presupuna inca o sedinta la o perioada de timp pentru un rezultat stabil deoarece nu toata grasimea se mentine, e bine de stiut ca si pentru derm e la fel. Nici unul dintre cele 2 tesuturi transferate nu are vascularizatie si ele vor trebui sa isi formeze vase noi de sange de la nivelul vaselor de la fasciile penisului. La fel de bine  si dermul va prezenta aceleasi caracteristici cand vine vorba de vascularizatie si vase de neo-formatie, ceea ce-l va face la fel de susceptibil la resorbtie. Cu alte cuvinte si dermul se poate pierde. In plus, cicatricile restante, durata operatorie mai mare decat in cazul grasimii, riscurile mai crescute atat pe termen scurt cat si mediu si lung, fac procedura cu derm optima doar pentru pacientii slabi sau musculosi si foarte motivati.

 

6. Cum trebuie sa ma pregatesc pentru procedura de ingrosare a penisului?

– Procedura necesita un set de analize de sange si urina care vi se vor recomanda de medic. De asemenea necesita sa fiti epilat cu 2 zile inainte pe zona intima si eventual pe regiunea sau regiunile de unde se va recolta grasimea si totodata pe aceleasi zone sa faceti o decontaminare a tegumentelor cu 3-5 zile inainte de procedura in cadrul dusului folosind solutii dezinfectante de tipul Clorhexidinei sau Betadinei.

7. Ce complicatii pot sa apara dupa ingrosarea penisului?

– Ca si in cazul oricarei alte operatii, pot aparea complicatii de ordin general: Hematoame ( acumulari de sange in exces )- apar foarte rar sau echimoze– daca apar se remit in cateva zile si nu pun probleme; Seroame– acumulari de limfa in exces- apar extrem de rar si de obicei nu pun probleme; Infectie– apare destul de rar, si de ordin local: Asimetrii– datorita posibilitatii de dislocare a grasimii- se intampla destul de rar. Este posibil ca dupa cateva luni, mai ales dupa ce pacientul isi reia activitatile sexuale, datorita acestora, penisul si mai ales grasimea se sufere modificari ale conturului, dar in principiu acest aspect se intampla extrem de rar. Totusi, daca apare, cea mai buna si usoara solutie pentru a se rezolva este sa se astepte cel putin 1 an si apoi daca se considera eficienta, sa se repete sedinta de ingrosare care astfel poate corecta diformitatile foarte facil.

Asa cum aminteam mai sus, in ultimii ani am dezvoltat o tehnica de obtinere a grasimii cu particule mici ( nano-grasime ) tocmai pentru a scadea riscul aparitiei chisturilor uleioase si a nodulilor grasosi printr-o textura mult mai fina si astfel o distributie mult mai usoara atat prin manevrarea canulei si injectare cat si prin masaje; Noduli/Chisturi uleioase– apar datorita dislocarii urmata de conglomerarea grasimii intr-o anumita regiune- pot aparea, dar de obicei sunt foarte mici si nu se simt decat la palparea foarte meticuloasa, nepunand probleme de ordin estetic sau functional; Edeme ale preputului- pot aparea in cazul pacientilor cu un preput foarte lung si subtire, dar se remit fara probleme dupa prima luna; Hiperpigmentare- poate sa apara la nivelul pielii penisului in unele cazuri , dar de obicei se remite dupa cateva luni etc

 

8. Cati cm se pot castiga prin procedura de ingrosarea penisului?

– De obicei dupa o sedinta circumferinta penisului poate sa creasca in prima faza cu 3,5-4cm. Rezultatul final se poate evalua corect dupa cel putin 6 luni, cand de obicei se obtine un rezultat cu o pierdere de 30-70% din volumul initial.

 

9. Care este perioada de recuperare si ce presupune dupa o procedura de ingrosare cu grasime proprie?

– Perioada de recuperare dupa procedura de ingrosare este de 2-3 zile. Practic singurul disconfort poate fi legat de procedura de liposuctie si pe zona sau zonele unde se practica se va resimti o jena de tipul ” febrei musculare „. Aceasta dureaza cateva zile. De obicei pacientii sunt activi, in campul muncii si pentru a a vea un confort superior dupa procedura de ingrosare le recomandam sa aiba la dispozitie 5-7 zile pentru a se relaxa si totodata a vedea cum trebuie sa gestioneze pozitia penisului. Grasimea este un produs semi-solid si totodata moale, care se poate disloca sau deplasa usor daca anvelopa este compresionata din exterior sau penisul este indoit, flectat sau strans. Lenjeria intima trebuie sa fie cat mai lejera sau chiar sa lipseasca in primele 7-10 zile. Recomandam pacientilor sa aiba posibilitatea ca in primele zile sa poata monitoriza la fiecare 3-4 ore distributia grasimii prin pozitionarea penisului intr-un mod confortabil si lejer. Dupa aproximativ 30 zile acest regim nu mai este asa important deoarece grasimea incepe sa se stabilizeze si anumite pozitii care inainte putea provoca dislocarea grasimii, acum nu vor mai produce aceleasi riscuri. Daca e sa luam exemplul unui recipient de pasta de dinti sau de crema: cand recipientul este desfacut din cutia sa, arata perfect. Din momentul in care este apasat in diferite zone pentru a folosi continutul, aspectul sau se schimba si pentru a-l readuce la forma initiala este nevoie de masaje si directionari specifice ale continutului. Dorinta noastra este de a crea un compus cat mai moale astfel incat prin masajele alternative din timpul procedurii de injectare sa putem distribui cat mai simetric grasimea astfel incat rezultatele sa fie cat mai bune, cu un penis simetric si grasime distribuita egal. Pacientul este invatat cum se efectueze acele masaje de mentinere a distributiei grasimii, care sunt importante in primele cel putin 30 zile pana grasimea se stabilizeaza.

 

10. Care este costul procedurii de ingrosare a penisului cu grasime proprie? Dar costul ingrosarii penisului cu derm propriu?

– Costul procedurii de ingrosare cu grasime proprie depinde de cantitatea de grasime pe care o avem la dispozitie si de zonele pe care le putem aborda.

Costul standard al unei proceduri de ingrosare cu grasime proprie ar presupune sa putem recolta grasime in conditii foarte facile de la nivelul abdomenului anterior si incepe de la 1300 euro cu totul inclus cu 1 zi de cazare si controalele ulterioare.

Costul procedurii de ingrosare cu derm propriu incepe de la 5000 euro cu totul inclus cu 1-2 zile de cazare si controalele ulterioare.

 

11. Care este gradul de satisfactie al pacientilor?

Ultimul studiu statistic efectuat in Clinica Cosmedica pe un esantion de 100 pacienti, ne arata un grad de satisfactie de 94%, atat datorita procedurii de alungire cat si celei de ingrosare.

Aceste rezultate sunt datorate tehnicii foarte eficiente, dar mai ales modului de alegere si selectie a pacientilor si a procedurilor pentru acestia. E foarte important sa intelegem dorinta fiecarui pacient deoarece niciodata nu impunem o anumita procedura. De obicei, recomandarea noastra este doar pentru procedura de ingrosare deoarece aproape toti pacientii prezinta un penis de dimensiuni normale in erectie ca si lungime ( peste 11cm ). In aceste situatii procedura de ingrosare intr-o sedinta sau maxim 2,  efectuate la un interval de minim 6 luni , ar trebui sa ofere rezultatul dorit. Pentru pacientii cu un penis mic ( sub 11cm in erectie ) recomandam sa se efectueze toate tehnicile de faloplastie si procedura de ingrosare in 2 etape.

Clinica Cosmedica a efectuat un studiu sociologic pe un esantion de 1000 femei cu varste cuprinse intre 18 si 45 ani si marea majoritate au confirmat ca un penis mai gros, nu neaparat unul mai lung poate oferi placere mai mare in timpul actului sexual.

Dr.med. Priv. Mihai Chertif

Clinica Cosmedica

Baia Mare

Chirurgie Plastica & Estetica