Accesul in clinica - masuri de siguranta
In contextul actual – pandemia SARS CoV 2 – clinica noastra a implementat un protocol strict de preventie a virusului. Toate masurile vizeaza siguranta medicala a celor care ajung la clinica, precum si a personalului clinicii Cosmedica.
De la data de 01.05.2020, in clinica noastra au fost luate urmatoarele masuri de siguranta, pentru ca pacientii noastre sa beneficieze de serviciile pe care le oferim:
- Punct de triaj
La intrarea in clinica, fiecare persoana va trece de punctul de triaj (realizat in container de triaj epidemiologic) unde personalul desemnat va evalua starea de sanatate prin cateva operatiuni specifice (test rapid antigen SARS-CoV 2*, masurare temperatura, saturatie de oxigen) si unde vor fi completate documentele standard COVID19.
In cazul in care rezultatul testarii rapide este pozitiv SARS-CoV 2, accesul in clinica este interzis.
Cei care prezinta rezultat negativ la testare si nici nu corespund definitiei de suspect COVID19, pot intra in clinica, dupa ce urmeaza protocolul: dezinfectarea articolelor vestimentare, dezinfectarea mainilor.
- In interiorul clinicii
Pacientii primesc din partea clinicii articole de unica folosinta, pe care sunt obligati sa le poarte: masti de unica folosinta, halat de unica folosinta, manusi de unica folosinta.
- Alte indicatii
Pentru a evita aglomerarea in zona de triaj, pacientii sunt rugati sa respecte orele programate si masurile de distantare impuse – distantare de 2 metri fata de celelalte persoane.
De asemenea, este de preferat sa nu va prezentati insotiti, decat in situatiile exceptionale (minori, varstnicii care au nevoie de insotitor, persoane cu handicap). Data fiind situatia de fata, accesul in clinica a apartinatorilor este strict interzis.
Toate masurile prezentate sunt adaptate conform situatiei epidemiologice. Ne dorim cu totii sa depasim cu bine perioada dificila si sa revenim rapid, sigur si in deplina sanatate la viata normala.
Multumim pentru intelegere!
Personalul clinicii Cosmedica
*Pacientii si/sau apartinatorii care vor prezenta un document care atesta imunizare SARS-CoV 2 (respectiv: adeverinta de vaccinare/rapel sau buletinul de analiza care atesta efectuarea titrului de anticorpi IgG SARS-CoV 2 cu vechime de maxim 30 de zile, prezentat in prealabil medicului curant pentru a fi interpretat), nu vor mai efectua testul rapid SARS-CoV 2. Toti ceilalti pasi din cadrul triajului sunt mentinuti si urmati de toti pacientii.
MASURI DE PREVENTIE COVID-19
Asa cum a fost dovedit prin studiile efectuate, virusul SARS-CoV 2 se transmite de la o persoana la alta prin contact direct si prin picaturi Pfluge. Cele mai supuse riscului de infectie sunt persoanele care au contact direct cu un pacient infectat cu COVID-19 sau cele care au grija de pacientii cu COVID-19. Contactul direct inseamna contact fara purtarea mastii si fara a respecta distantarea de minim 1.5-2 m fata de interlocutori.
Este important sa respectam masurile de prevenire si limitare, indiferent ca este vorba despre domeniul medical sau despre cel al comunitatilor.
Iata care sunt masurile de preventie eficiente:
- Igienizarea frecventa a mainilor – apa si sapun (in special cand mainile sunt vizibil murdare) si frecvent cu o solutie hidro-alcoolica prin frecare, conform recomandarilor.
- Purtarea corecta a mastilor, depozitarea corecta dupa utilizare, igienizarea mainilor dupa indepartarea mastii.
- Este esential sa adoptam practicarea igienei respiratorii: stranut sau tuse intr-o batista de unica folosinta (si aruncarea ei dupa folosire) sau in plica cotului.
- Evitarea atingerii fetei – nas, gura, ochi.
- Distantarea sociala (minim 1.5 – 2m), mai ales fata de persoanele care prezinta simptome respiratorii.
Personalul care activeaza in domeniul medical este obligat sa ia toate masurile de precautie atat pentru a se proteja, cat si pentru prevenirea transmiterii pe durata ingrijirilor medicale. Masurile preventive pe care personalul medical trebuie sa le puna in aplicare atunci cand intra in contact cu posibilii pacienti cu COVID-19 includ:
- Sa utilizeze corespunzator echipamentul individual de protectie;
- Sa selecteze echipamentul adecvat de protectie, sa se echipeze si sa se dezechipeze conform instructiunilor de utilizare.
- Asistentii medicali atribuiti in departamentul de triaj al clinicii COSMEDICA trebuie sa foloseasca si sa poarte urmatoarele articole: combinezoane impermeabile, masca si protectie oculara (scut facial; ochelari de protectie), manusi.
- In cazul in care in timpul triajului este depistata pozitiv o persoana (la testul antigen rapid), triajul este sistat pentru aprox. o ora, pentru dezinfectie si curatare. Dupa acest protocol de dezinfectie, triajul se poate relua.
Multumim frumos pentru intelegere si de aceasta data!
DE ACTUALITATE
Dragi pacienti,
Va aducem la cunostinta faptul ca, pana in momentul de fata, tot personalul clinicii COSMEDICA a fost imunizat prin vaccinarea contra COVID-19 (atat doza initiala, cat si rapel).
Incurajam vaccinarea anti COVID-19, intrucat consideram ca reprezinta cea mai eficienta masura ce poate fi luata pentru reluarea ritmului normal al vietii. Cu toate acestea, noi vom pastra mentinerea protocolului de protectie si siguranta si in viitor.
CUM SE VA FACE COMUNICAREA CU APARTINATORII IN PERIOADA PANDEMIEI GENERATE DE SARS-CoV-2?
Asa cum am mentionat, accesul in clinica pentru apartinatori este restrictionat in aceasta perioada, astfel ca le vom transmite informatii despre pacienti telefonic.
De aceea, la internare, pacientii ne vor furniza un numar de telefon de contact si datele apartinatorului – nume, prenume. Aceste informatii vor fi notate in Foaia de observatie clinica generala (FOCG). Este important de retinut ca vom furniza informatii despre pacient doar la acest numar de telefon, doar acestei persoane de contact.
NU vom oferi informatii altor persoane care nu apar inregistrate cu datele mai sus mentionate, care pot pretinde ca sunt apartinatori ai pacientilor clinicii COSMEDICA.
Procedura prevede ca doar medicii si asistentii medicali sa furnizeze apartinatorilor informatii despre un anumit pacient, restul categoriilor de personal nu au acces si nu pot oferi niciun fel de detalii despre starea unui pacient.