Consultatii online

Circumcizia se practică de mai bine de 10.000 de ani și zonele cu cei mai mulți bărbați cu penis circumcis sunt țările Orientului Mijlociu, unele părți ale Africii și Statele Unite.

Dacă vrei să afli informații utile despre penisul circumcis, în acest articol îți spunem cum arată și cum impacteaza viața sexuală.

Ce este circumcizia și de ce se efectuează?

Circumcizia este o procedură prin care este îndepărtat excesul de piele (prepuț) care acoperă capul penisului (cunoscut și sub numele de gland). Prepuțul acoperă glandul când penisul este în stare flască. Când penisul este erect, prepuțul se retractează, dezgolind capul penisului.

Procedura se poate realiza atât la copii mici, precum și la tineri și adulți.

Circumcizia se efectuează din mai multe motive de ordin religios, social, medical și cultural. De exemplu, în comunitățile evreiești și islamice, această procedură face parte din ritualuri religioase vechi de mii de ani.

La tineri și bărbați adulți, circumcizia este folosită și pentru îmbunătățirea igienei intime și pentru tratarea unor probleme peniene cum ar fi inflamațiile și infecțiile.

Circumcizia este asociată de unii cercetători și cu atenuarea ejaculării precoce. Ea este folosită și ca tratament al fimozei – o afecțiune care împiedică decalotarea completă a penisului.

Cum arată penisul circumcis?

La un penis circumcis nu mai există prepuțul. Acest lucru lasă glandul descoperit indiferent dacă penisul este erect sau nu. După circumcizie, unii bărbații spun că au observat o ușoară diferență în textura pielii acolo unde a fost îndepărtat prepuțul.

Cum influențează penisul circumcis viața sexuală?

Mulți bărbați se întreabă dacă și cum le poate afecta procedura de circumcizie penisul și viața sexuală.

Iată cele mai frecvente întrebări și răspunsurile noastre:

Circumcizia face penisul mai mic?

Genele (factorii ereditari) determină mărimea și aspectul penisului. Dimensiunea penisului se bazează și pe fluxul de sânge către țesuturile acestuia. Îndepărtarea unui strat de țesut cutanat – prepuțul – nu are niciun impact asupra aspectului penisului în stare erectă. Unii bărbații spun că după îndepărtarea prepuțului penisul lor pare mai puțin voluminous atunci când este în stare flască. În stare erectă însă, prepuțul se retractează și aproape “dispare” din punct de vedere vizual, ceea ce înseamnă că îndepărtarea lui prin circumcizie nu influențează mărimea vizibilă. 

Penisul circumcis influențează igiena intimă?

Un penis necircumcis necesită o igienă riguroasă. Dacă nu cureți în mod regulat zona de sub prepuț, ea poate deveni locul de acumulare a bacteriilor și celulelor de piele moarte. Această acumulare creează smegmă, care poate duce la inflamarea glandului și a prepuțului, o afecțiune cunoscută sub numele de balanită.

Penisul circumcis nu necesită igienă suplimentară, este suficient să te asiguri că speli organul genital în mod regulat atunci când faci duș. La unele penisuri circumcise însă, pielea peniană este mai predispusă la uscare, frecare și iritare. Poți evita aceste probleme purtând lenjerie intimă confortabilă și evitând pantalonii strâmți.

Circumcizia afectează sensibilitatea penisului?

Un studiu realizat în 2016 a arătat că pentru participanți, bărbați necircumciși, prepuțul este o zonă extrem de sensibilă la stimularea prin atingere. Studiul nu a concluzionat însă că înlăturarea prepuțului afectează calitatea plăcerii sexuale.

Alt studiu din 2011 a indicat că satisfacția sexuală nu este diminuată la bărbații circumciși comparativ cu cei necircumciși.

Un penis circumcis prezintă un risc mai mare sau mai mic de a contracta infecții sexuale?

Cercetări ample au demonstrat că un penis necircumcis prezintă un risc mai mare la infecții ale tractului urinar, mai ales în primul an de viață. La adulți, smegma acumulată sub prepuț poate crește riscul de infectări care duc la fimoză și balanită.

Bărbații cu penis circumcis prezintă un risc de redus de contractare a unor boli cu transmitere sexuală cum ar fi herpesul genital.

Un studiu publicat în 2017 pe “National Library of Medicine” a indicat că riscul de a contracta virusul HIV de la partenere scade cu 50-60% la bărbații circumciși.

Circumcizia afectează fertilitatea?

Circumcizia nu afectează în niciun fel fertilitatea. Sperma este produsă în testicule, nu în penis, de aceea îndepărtarea prepuțului nu afectează producția de spermă. Ceea ce poți face pentru a stimula producția de spermă este să adopți un stil de viață echilibrat, cu o dietă sănătoasă și mișcare regulată.

Riscul de cancer penian e mai mare la bărbații circumciși?

Pe scurt, NU. Dimpotrivă, la bărbații necircumciși acest risc este mai mare pentru că sunt mai predispuși la smegmă și fimoză, acestea reprezentând factori de risc ai cancerului penian.

Studiile deja efectuate au evidențiat faptul că femeile cu parteneri sexuali circumciși prezintă un risc mai mic de cancer de col uterin.

Circumcizia este o alegere personală

Deși este o alegere personală, dacă ești afectat de probleme ca fimoza,  parafimoza sau balanita și medicul specialist îți recomandă circumcizia ca tratament a acestora, trebuie să te supui acestei intervenții cât mai curând pentru a evita apariția unor complicații serioase.

Circumcizia nu are efecte negative pe termen lung asupra apetitului sexual și nu determină apariția vreunei disfuncții sexuale.

Circumcizia nu afectează în niciun fel libidoul masculin, funcția, performanța sau satisfacția sexuală. În ceea ce privește sensibilitatea penisului, circumcizia nu impacteaza în niciun fel nervii organului, deoarece fibrele nervoase mai mari care au un rol activ în funcția sexuală sunt localizați la un nivel mai profund, iar îndepărtarea prepuțului nu are consecințe asupra acestei funcții.

Conform unei analize publicate în “Journal of Sexual Medicine” în 2013 în care au fost revizuite 36 de studii efectuate pe aproximativ 40.000 de bărbați, circumcizia nu are efecte negative asupra funcției sau satisfacției sexuale ale unui bărbat. Acești indicatori diferă de la persoană la persoană și de la un cuplu la altul.

Mai mult decât atât, pentru bărbații care au fost supuși circumciziei ca tratament pentru afecțiuni ca fimoza sau parafimoza, această intervenție a avut rezultate pozitive: după circumcizie, viață sexuală s-a îmbunătățit pentru că nu a mai fost nevoie să își facă griji că se vor simți inconfortabil în timpul actului sexual, ceea ce le-a mărit încrederea în performanța lor sexuală.

Deși, ca orice intervenție, circumcizia implică unele riscuri, acestea pot fi reduse atunci când procedura este efectuată la o clinică certificată, cu condiții impecabile de igienă și medici specializați, cu experiență.

Cosmedica întrunește toate aceste criterii și, în plus, îți oferă servicii de îngrijire post-operatorie de înaltă calitate, care te vor ajuta să te recuperezi rapid și ușor.

Mihai Chertif
Dr. Mihai Chertif

Medic primar chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica

Baia Mare

2 comments on “Penis circumcis. Cum arată și cum impactează viața sexuală?”

Lasa un comentariu

  1. Buna ziua.după circumcizie actul sexual se prelungește? Am auzit ca actul sexual e de mai durata după circumcizie,am o problema cu ejacularea precoce,și doresc o circumcizie.multumesc

    • Buna ziua,dle Vasile,

      Multumim pentru intrebarea dvs.

      E bine sa stiti ca circumcizia nu va poate garanta ca ejacularea precoce se va imbunatati. Aceasta se rezolva prin exercitiu si nu printr-o interventie chirurgicala de acest gen.
      Exista teoria prin care circumcizia va produce o reducere semnificativa a senzatiei la nivelul superficial al glandului si astfel varful excitatiei sa se atinga mai greu, iar momentul climacteriului sa se prelungeasca, dar nimeni nu va poate garanta acest lucru.
      Cea mai buna varianta ar fi sa va faceti programare la o consultatie online si in cadrul acesteia sa va explic ce e mai bine sa faceti. Mai jos aveti linkul pentru aceasta

      https://www.cosmedica.ro/consultatii-online/

      Multumim

      Dr. Mihai Chertif
      Clinica Cosmedica
      Baia Mare
      +40-771227176