Potenta barbatilor a fost de-a lungul timpului subiectul a numeroase studii medicale, prejudecati si interpretari, afectand viata barbatilor si dincolo de dormitor, atat in ceea ce priveste increderea in sine cat si modul de raportare la cei din jur.
Astazi aruncam o privire asupra catorva dintre cele mai interesante aspecte legate de potenta masculina, furnizand informatii clare despre ce este potenta barbatilor si cum este ea afectata, atat de inaintarea in varsta, cat si de alti factori.
1. Ce inseamna potenta barbatilor?
Potrivit “medical-dictionary.thefreedictionary.com, “potenta sexuala” este capacitatea de a intretine relatii sexuale, termenul referindu-se in general la barbati.
“Dexonline.ro” mentioneaza intre sensurile cuvantului “potenta” si termenul “virilitate”.
2. Ce spune stiinta despre potenta masculina?
Din punct de vedere stiintific, sexul este considerat o functiune a organismului, declansata de hormoni si destinata perpetuarii speciei.
Intr-un sens mai larg, stiinta vorbeste despre sanatatea sexuala, prin asta intelegandu-se o stare de bine care permite unui barbat sa participe deplin la un act sexual si sa se bucure de acesta.
Aceasta sanatate sexuala este influentata de factori de natura fizica, psihologica, sociala si de inter-relationare.
O sanatate (potenta) masculina optima include apetitul sexual (libido) si capacitatea de a obtine si sustine o erectie (functia erectila).
3. Ce impact are inaintarea in varsta asupra potentei?
Pentru barbati, nu doar parul grizonant si articulatiile subrede sunt semne ale inaintarii in varsta.
Dupa varsta de 40 de ani, vasele de sange incep si ele sa imbatraneasca, afectandu-le potenta si viata sexuala. In aceste vase incep sa se acumuleze depozite de grasime, care impiedica sangele sa ajunga la penis. Irigarea sanguina insuficienta inseamna si ca o parte din tesutul care inconjoara vasele de sange sufera de lipsa de oxigen si acesta reprezinta un alt factor declansator al disfunctiei erectile.
Potrivit unor studii, inainte de 40 de ani, mai putin de 10% dintre barbati sunt preocupati de erectii, dupa aceasta varsta, mai mult de 50% se plang de probleme de erectie, probleme care ii ingrijoreaza pe cei mai multi barbati trecuti de 70 de ani.
O alta problema care apare odata cu inaintarea in varsta si care afecteaza potenta barbatilor care au trecut de 40 de ani este scaderea nivelului de testosteron deoarece testiculele nu mai produc aceleasi cantitati ca inainte.
4. Care sunt ceilalti factori care influenteaza potenta?
Printre factorii care influenteaza atat apetitul sexual, cat si capacitatea de a intretine relatii sexuale, cei de sanatate mentala si emotionala joaca un rol extrem de important.
Depresia diminueaza apetitul sexual, la fel ca si medicamentele anti-depresive.
Performantele sexuale sunt influentate si de ejacularea prematura sau de cea intarziata, cat si de anorgasmie (incapacitatea de a avea orgasm in ciuda raspunsului pozitiv la stimularea sexuala).
Cand un barbat este ingrijorat de performanta lui sexuala, se declanseaza un cerc vicios: teama de esec inseamna ca in loc sa se relaxeze, el devine incordat si acest lucru determina producerea de adrenalina, care blocheaza obtinerea unei erectii. Cu cat un barbat are mai multe esecuri in viata sexuala, cu atat evita mai mult contactele sexuale.
Teama lui se amplifica si apetitul sexual scade din cauza scaderii nivelului hormonului luteinizant – un hormon crucial pentru un apetit “sanatos”.
Lipsa sau insuficienta somnului poate avea de asemenea un impact asupra potentei. Si asta pentru ca in timp ce dormim, corpul efectueaza operatiuni de intretinere si reparare a tuturor celulelor si tesuturilor, inclusiv a organelor genitale.
Erectiile pe care le are un barbat in timpul noptii sunt considerate cruciale pentru sanatatea tesutului penisului.
Fumatul cauzeaza nu doar afectiuni ale inimii sau afectiuni respiratorii, dar el reduce si dimensiunea vaselor de sange, care ingreuneaza circulatia sangelui catre penis. Aceasta problema poate influenta capacitatea unui barbat de a obtine si sustine o erectie.
Cat despre alcool, acesta este benefic in cantitati moderate, consumate la intervale mari de timp, insa in exces, alcoolul este corelat cu simptomele disfunctiei erectile.
5. Cum poate fi imbunatatita potenta barbatilor?
“Sexul este ca un muschi: daca nu il folosesti, il pierzi”, spunea April Masini, experta in relatii si autoare de carti de specialitate.
In afara de “exercitiu”, alte metode de imbunatatire a potentei sunt:
a. controlul dietei
Potrivit “Healthline”, exista o legatura directa intre o dieta dezechilibrata si disfunctia erectila. De aceea, cel mai bine este sa va tineti departe de gustarile nesanatoase care contin mult zahar, grasimi nesanatoase sau alte ingrediente care va afecteaza starea de bine si, implicit, viata sexuala.
b. controlul greutatii corporale
Obezitatea creste riscul de afectiuni vasculare si diabet, doua dintre cauzele principale ale disfunctiei erectile.Tinerea sub control a greutatii corporale va pastreaza si imbunatateste performantele sexuale.
c. exercitiile fizice
Rezultatele unui studiu cu durata de 30 de zile, publicat in “American Journal of Cardiology”, au demonstrat ca exercitiile simple, cum ar fi mersul zilnic pe jos timp de 6 minute, pot diminua simptomele disfunctiei erectile in randul participantilor la studiu.
d. relaxarea
Tot “Healthline” a aratat ca stresul contribuie la disfunctia erectila, atat direct, cat si indirect din cauza faptului ca poate diminua sanatatea inimii si poate mari nivelul tensiunii arteriale.
e. igiena dentara
Un studiu publicat in 2013 in “The Journal of Sexual Medicine” a indicat ca exista o legatura intre afectiunile gingiilor si riscul de disfunctie erectila. Afectiunile gingivale cauzeaza inflamatii cronice, care se presupune ca deterioreaza celulele endoteliale care aliniaza vasele de sange, inclusiv pe cele din penis.
Poate fi imbunatatita potenta prin marirea penisului?
De-a lungul istoriei sexului, dimensiunea penisului a fost considerata esenta sexualitatii masculine, avand un impact important asupra increderii si stimei de sine a barbatilor.
Parerile legate de performanta sexuala si dimensiunea penisului sunt impartite in tabara celor care cred ca un penis de dimensiuni mari ofera performante sexuale sporite si cea care crede ca dimensiunea penisului nu influenteaza aceste performante.
Tinand cont de anatomia vaginului, un penis de dimensiuni mari asigura o penetrare mai profunda, iar aceasta, coroborata cu stimularea clitorisului poate oferi partenerei orgasme mai intense.
Dimensiunea penisului influenteaza direct potenta prin increderea pe care barbatul o are sau nu o are in potenta sa. Astfel, un penis cu o dimensiune peste medie insufla o incredere sporita in propriile abilitati, ceea ce duce la performante sexuale mai bune.
La polul opus, barbatii cu penis de dimensiuni mici au un complex de inferioritate care se manifesta la nivel subconstient si ii face sa fie mai putin performanti in timpul actului sexual.
Interventiile de marire si ingrosare a penisului sunt, pana la urma, rezultatul unei decizii personale, pe care o ia orice barbat care este convins ca isi va imbunatati potenta si care considera ca astfel se va simti bine in propria piele.
Daca sunteti hotarat sa optati pentru o astfel de interventie, exista un loc potrivit in care veti gasi tehnici moderne, personal profesionist si cele mai potrivite recomandari pentru tipul de procedura la care veti fi supus – procedura personalizata pe profilul dvs.
La Clinica Cosmedica asiguram atat proceduri de marire a penisului, cat si proceduri de ingrosare a acestuia.
Pentru mai multe informatii si stabilirea unei consultatii va invitam sa ne contactati accesand link acesta
Bună ziua mă interesează o operație de mărire și angrosare dar am diabet și fac 4 insuline pe zii nu am glicemia mai mare de 180 nu am probleme cu vindecarea după tăieturi sau tatuaje.Puteți spera sa mă operați
Buna ziua dle Sava Gheorghe,
Multumim pentru interesul legat de serviciile noastre.
Pentru inceput va reamintesc ca orice operatie estetica presupune o explicatie amanuntita a procedeului sau procedeelor alese, asociat cu un set de analize specifice acestora. In situatia existentei un DZ tip I, insulino-necesitant, pentru a scadea cat mai mult riscul de complicatii este imperios necesar ca Hemoglobina glicozilata sa fie sub 7.
In functie de dorinta pacientului si de explicatiile medicului in ceea ce privesc posibilele complicatii, se poate lua decizia finala.
Dr. Mihai Chertif
Clinica Cosmedica