Consultatii online

Circumcizia este un subiect din ce in ce mai discutat si, adeseori disputat in zilele noastre.
Amestecul de informatii medicale temeinice, mituri demontate sau temeri nejustificate a preocupat, cel mai probabil, orice barbat cel putin o data in viata.
In articolul de mai jos trecem in revista cele mai importante aspecte legate de acest subiect.

1. Ce este circumcizia?

Circumcizia este cea mai veche procedura chirurgicala, efectuata de peste 10.000 de ani.

Semnifica inlaturarea chirurgicala a excesului preputului care acopera glandul. De cele mai multe ori, circumcizia  se face in scop religios de catre populatiile mozaice sau musulmane, dar nu numai.

La Cosmedica, circumcizia este o procedura foarte des efectuata atat la copiii mici (1-4 ani de obicei), dar si pentru adulti. Cauza cea mai frecventa este fimoza, care poate fi prezenta atat la copii cat si la adulti. O alta cauza este cea infectioasa, prin episoadele repetate de balanopostita, care semnifica inflamatia glandului si preputului.

Circumcizia poate tine, de asemenea, de traditia familiei, de igiena personala sau de ingrijirea sanatatii.
Circumcizia devine o necesitate medicala atunci cand preputul este prea scurt, iar in unele zone din Africa este recomandata pentru baietii mai mari pentru a reduce riscul unor infectii cu transmitere sexuala.
“Asociatia Americana de Pediatrie” (AAP) mentioneaza ca avantajele circumciziei depasesc riscurile acesteia. Totusi, aceasta asociatie nu recomanda efectuarea circumciziei ca interventie de rutina pentru toti nou-nascutii de sex masculin, ci lasa aceasta decizie in mana parintilor, sustinand folosirea anesteziei in cazul bebelusilor care sunt supusi procedurii.

Printre avantajele circumciziei asupra sanatatii se afla:
– reducerea riscului de cancer al penisului – desi mai putin intalnit, acest tip de cancer apare mai rar la barbatii circumcisi;
– prevenirea unor afectiuni ale penisului – uneori, preputul unui penis necircumcis poate fi dificil sau chiar imposibil de retractat, instalandu-se astfel fimoza, care poate duce la inflamarea preputului sau a capului penisului;
– o igiena mai usoara – un penis circumcis este mai usor de spalat – se ajunge mai usor la partea de sub preput;
– reducerea riscului de contractare a unor boli cu transmitere sexuala – desi sexul protejat ramane cea mai sigura metoda de preventie, barbatii circumcisi prezinta un risc mai scazut de a contracta boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA;
– scaderea riscului de infectii ale tractului urinar – aceste infectii, care in forma grava pot duce la probleme ale rinichilor, apar mai frecvent la barbatii necircumcisi.

1.1. Care sunt implicatiile circumciziei asupra vietii sexuale?

In general, circumcizia nu afecteaza fertilitatea si nici nu are meritul de a modifica gradul de placere sexuala resimtit de barbatii circumcisi si partenerele lor.
Totusi, un studiu efectuat in Turcia (de catre cercetatorul Temucin Senkul, urolog la “GATA Haydarpasa Training Hospital” din Istanbul) sugereaza ca barbatii care au fost supusi circumciziei ca adulti si-au prelungit, in medie, durata actului sexual cu circa 20 de secunde fata de perioada in care nu erau circumcisi. Alti cercetatori sustin ca procedura face ca penisul sa devina mai putin sensibil, ceea ce ar putea explica diferenta de 20 de secunde, insa cercetarile pe acest subiect sunt inca in lucru.
In ceea ce priveste partenera unui barbat circumcis, un studiu danez a evidentiat faptul ca femeile casatorite cu barbati circumcisi prezinta un risc mai mare de a avea dificultati in atingerea orgasmului. Insa, ca si studiul legat de cele 20 de secunde, nici acest studiu nu a prezentat concluzii definitive si clar demonstrate in sustinerea acestui argument.
Un efect benefic al circumciziei este acela ca prezervativul sta mai bine fixat pe un penis circumcis si asta datorita preputului care, fiind liber sa se miste in timpul actului sexual, face ca prezervativul sa ramana in pozitie fixa, evitand astfel contractarea de boli cu transmitere sexuala sau o sarcina nedorita pentru partenera.

1.2. In ce consta o operatie de circumcizie?

Operatia de circumcizie consta in indepartarea excesului de piele a preputului care acopera glandul. Procedura incepe cu curatarea zonei de operare, pentru ca apoi preputul sa fie retractat, astfel incat sa poata fi curatata portiunea de sub el si sa fie indepartate aderentele.
Cu ajutorul unei pense chirurgicale, preputul este pozitionat simetric, in fata, in timp ce o alta pensa este pozitionata transversal pentru a fixa varful penisului in spate.
Preputul este indepartat cu un bisturiu sau cu o foarfeca, iar pielea ramasa in jurul capului penisului este suturata la pielea din spatele acestuia.
Operatia de circumcizie poate avea loc fie cu anestezie peridurala, fie cu anestezie generala, iar recuperarea este foarte usoara, pacientul putand parasi clinica unde s-a efectuat interventia cel tarziu a doua zi, dupa ce a urinat si cu conditia urmarii recomandarilor medicului curant.

1.3. Care este pretul unei circumcizii?

Pretul circumciziei variaza in Romania in functie de varsta la care se efectueaza interventia (nou nascut versus adult), de existenta sau nu a fimozei, de clinica in care alegeti sa fiti supus acestei proceduri, precum si de tipul de anestezie folosit.
In clinica privata Cosmedica, circumcizia cu anestezie peridurala costa 500 EUR, iar cea cu anestezie generala, 700 EUR.

ghid circumcizie

1.4. Care sunt avantajele unei circumcizii cu laser?

Circumcizia cu laser este mai eficienta decat operatia standard care foloseste bisturiul, pentru ca raza laserului taie si controleaza mai bine sangerarea, obtinandu-se o rana mult mai “curata”.
Interventia cu laser reduce durerea si asigura o recuperare rapida.
Procedura face posibila indepartarea de portiuni precise de piele si membrana, rezultatul fiind unul placut din punct de vedere estetic.
Circumcizia cu laser dureaza foarte putin, circa 10-15 minute si ea poate fi folosita atat pentru copii, cat si pentru pacientii adulti.
Spre deosebire de circumcizia conventionala, circumcizia cu laser este ideala pentru pacientii cu afectiuni ale sangelui, cum ar fi hemofilia.
Cat despre efecte secundare, circumcizia cu laser nu prezinta niciun risc de infectie, hemoragie sau alte efecte asociate in general cu circumcizia standard.

Indiferent de motivul pentru care doriti sa optati pentru circumcizie, exista si in Romania o clinica specializata care va sta la dispozitie cu informatii complete despre aceasta interventie.
Profesionalismul echipei medicale, grija fata de pacient si focusul pe insuflarea increderii in rezultatul benefic al interventiei fac din “Cosmedica” locul ideal in care sa fiti supus acestei proceduri, fie ea cu anestezie peridurala sau generala.
Pentru detalii complete, va invitam sa ne contactati Contact clinica faloplastie

Mihai Chertif
Dr. Mihai Chertif

Medic primar chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica

Baia Mare

8 comments on “Circumcizia. Implicatiile asupra vietii sexuale”

Lasa un comentariu

  1. Bună seara. Ma numesc M. Am 32 de ani. ma confrunt cu aceasta problema: am o porțiune a preputului îngustată și „ața” pornește chiar de la oficiul penisului ducând la dificultăți în momentul decalotării și totodată la aplecarea capului in jos. Acest lucru provocandu-mi disconfort prin intinderea excesiva a aței in momentul decalitarii daca penisul este in erecție. Se poate rezolva aceasta problemă prin circumcizie?

    • Buna ziua dle Marius,

      Multumim pentru mesajul dvs.

      In urma a ceea ce ati relatat, va pot confirma ca cel mai probabil ar fi vorba de o fimoza partiala, dar pentru o certitudine ar fi nevoie de o consultatie. Daca sunteti interesat sa stiti mai multe despre ce presupune circumcizia inainte de a veni la consultatie, puteti consulta

      https://faloplastie.ro/proceduri-marirea-si-ingrosarea-penisului/circumcizia/

      Daca aveti alte intrebari sau doriti o programare pentru consultatie sau interventie, nu ezitati sa ne contactati.

      Multumim

      Dr. Mihai Chertif
      Clinica Cosmedica
      Baia Mare
      +40-771227176

    • Buna ziua,dle Florin,

      Multumesc pentru intrebarea dvs.

      Recomandarea mea dupa procedura de circumcizie pentru a se relua activitatea sexuala, este de minim 6 saptamani si nu inainte de un control la medicul dvs, pentru a va confirma ca cicatricea este stabilizata.

      Dr. Mihai Chertif

  2. Bună ziua tocmai ce am fost circumizis în urma cu doua luni și ceva am 51 de ani și a apărut o umflatura de fapt pe toată circumferința penisului este umflat și nu a revenit la forma care trebuia sa revină, am încercat sa reiau viata sexuala dar nu mai pot ejacula, eractie exista dar nu pot finaliza și umflatura este discomfortabila.

    • Buna ziua,dle Liviu,

      Cea mai buna varianta in cazul dvs ar fi sa reveniti in centrul unde ati facut circumcizia deoarece medicul care s-a ocupat de dvs stie care a fost situatia anterioara si va poate explica despre ce e vorba si cum se va rezolva. Personal, imi dau seama la ce faceti referire, dar consider ca e corect sa reveniti la medicul dvs si in cazul in care nu reusiti sa rezolvati problema, va asteptam la noi la o consultatie.

      Multumim

      Dr. Mihai Chertif
      Clinica Cosmedica
      Baia Mare
      +40-771227176

    • Buna ziua,

      Multumim pentru intrebarea dvs.

      Exista un mit care spune ca in urma circumciziei, prin faptul ca se va obtine o reducere a sensibilitatii glandului, e posibil sa se prelungeasca aparitia orgasmului, dar nu e adevarat. Ejacularea precoce se trateaza nu cu circumcizie, ci prin exercitiu, adica cat mai mult contact sexual. An unii pacienti care au facut-o pentru asta si mi-au raportat o imbunatatire semnificativa, dar nu va pot garanta acest lucru.

      Dr. Mihai Chertif
      Clinica Cosmedica